Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ICJ zaključio

Grčka nije smjela blokirati put Makedonije u NATO

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni sud pravde u Haagu, najviši sud UN-a, presudio je u ponedjeljak da je Grčka, blokirajući Makedoniju na njezinu putu u NATO zbog spora oko imena te države, prekršila obveze iz bilateralnog sporazuma

Njega su zemlje sklopile prije 16 godina i kojim se uređuje da se Grčka neće protiviti članstvu Makedonije u bilo kojoj međunardonoj organizaciji pod uvjetom da ona zahtjev podnese pod nazivom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija.

'Sud utvrđuje da je Grčka, time što se protivila prijemu Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije u NATO prekršila svoje obveze iz članka 11, paragraf 1 Prijelaznog sporazuma od 13 rujna 1995.', naveo je sud u svojoj odluci. Odluka Međunarodnog suda pravde konačna je, na nju se ne može uložiti žalba i obvezujuća je za obje strane.

Makedonija je u studenom 2008. godine tužila Grčku nakon što je ta zemlja vetom onemogućila početak njezinih pregovora o pristupanju NATO-u na summitu vojnog saveza održanog u travnju 2008. u Bukureštu na kojem je Makedonija podnijela molbu za članstvom.

Sud nije udovoljio zahtjevu Makedonije da naloži Grčkoj da se ubuduće suzdrži od takvih postupaka prigodom zahtjeva Makedonije za članstvom u drugim međunarodnim organizacijama u kojima je Grčka članica. Ime Makedonije u središtu je spora dvije zemlje od 1991. kad je Makedonija proglasila neovisnost pod imenom koje nosi i sjeverni dio Grčke. (Hina)

Pročitajte i ovo Akrobatski let Krila Oluje i Red Arrows nad Zadrom akrobacijski letovi Letačke skupine Krila Oluje i Red Arrows danas lete iznad jedne županije Sustav protuzračne obrane Patriot Pomož je na putu Šef NATO-a obznanio: "Postoji još oružja koje možemo osigurati Kijevu"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene