Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Pobjeda za cijelu Europu'

Grčka izabrala ostanak u eurozoni: 'Nećemo nove avanture!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova demokracija zauzela je čelnu poziciju na grčkim parlamentarnim izborima u nedjelju i u položaju je da formira koalicijsku vladu za ostanak u eurozoni zajedno sa socijalističkim Pasokom, prema prvoj službenoj procjeni ministarstva unutarnjih poslova.

Prema rezultatima temeljenima na 18 posto prebrojanih glasova koje je objavilo grčko ministarstvo unutarnjih poslova Nova demokracija dobila je 29,5 posto glasova što joj osigurava 128 mjesta od 300 u grčkom parlamentu (stranka koja dobije više glasova na izborima ima i bonus od dodatnih 50 zastupnika u parlamentu), nasuprot 27,1 posto glasova koliko je pripalo stranci radikalne ljevice Syriza (72 mjesta). Socijalisti Pasoka zauzimaju treću poziciju s 12,3 posto glasova (33 mjesta).

>> Grci glasuju, Europa strepi...

Pročitajte i ovo Ilustracija Nemirno tlo Potres pogodio Grčku Zoran Zaev i Alexis Tsipras (Foto: AFP) Tri stoljeća dug sukob Zbog dogovora o "Sjevernoj Makedoniji" oporba mu prijeti izglasavanjem nepovjerenja

Dok se čelnik desnice Antonis Samaras zalaže za "nove pregovore" o planu štednje, ali za ostanak u eurozoni, njegov protivnik iz Syrize Alexis Tsipras želi "ukidanje" tog plana i usvajanje "više mjera gospodarskog rasta" radi obnove gospodarstva, uronjena u tešku recesiju, petu godinu zaredom. Ishod izbora vjerojatno znači ostanak Grčke u eurozoni.

Tsipras priznao poraz, eurozona želi brzo formiranje Vlade

Čelnik radikalne lijeve stranke Syrize Alexis Tsipras priznao je u nedjelju navečer poraz na parlamentarnim izborima u Grčkoj i rekao da je nazvao čelnika Nove demokracije Antonisa Samarasa da bi mu čestitao.  Kako prenosi grčka agencija ANA, Samaras je predložio osnivanje "vlade nacionalnog spasa". Naglasio je da su Grci glasovali za ostanak Grčke u eurozoni. "Neće biti novih avantura. Poštovat ćemo ono što je ova zemlja potpisala", dodao je i rekao kako se ovdje radi o pobjedi za cijelu Europu.

Ministri financija euro zone su u nedjelju nakon objave privremenih rezultata parlamentarnih izbora u Grčkoj izrazili želju da zemlja brzo dobije novu vladu kako bi provela u djelo obećane reforme u zamjenu za financijsku pomoć. "Euroskupina očekuje brzo formiranje nove grčke vlade koja bi provela u djelo program na koji su se Grčka i eurozona obvezale početkom godine", kaže se u priopćenju objavljenom u nedjelju navečer. (T.Š./Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene