Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Građani Srbije potaknuti na prorusko opredjeljenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jačanje proruskog raspoloženja u Srbiji posljedica je činjenice da vlast potiče takvo opredjeljenje, kaže za novosadski 'Dnevnik' od srijede direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, i dodaje da bi takve manipulacije u kreiranju javnog mnijenja mogle biti 'čak sudbonosne i za proces europskih integracija Srbije'.

Janjić ističe da su rezultati nedavno objavljenog istraživanja, po kojima je većina građana Srbije proruski orijentirana i u antiameričkom raspoloženju, posljedica utjecaja političke elite na javno mnijenje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Maskirani i naoružani Ukrajinom haraju američki plaćenici? Slika nije dostupna 'Ozbiljna prijetnja' Ruski satelit DANAS PADA na Zemlju, ne zna se gdje će točno udariti!

'Javnost u Srbiji uvijek je bilo lako dobiti na te teme: jeste li proamerički ili proruski nastrojenI. Riječ je o starom modelu, po kojem se ovdje raspravlja o velikoj svjetskoj politici. Nesumnjivo je, dakle, da je jačanje proruskog raspoloženja u Srbiji posljedica činjenice da vlast potiče takvo opredjeljenje', zaključuje za 'Dnevnik' ugledni politički analitičar i čelnik te nevladine udruge.

I Tadić se mora opredijeliti

On upozorava na to da s antiameričkim stajalištem Srbija ne može u dogledno vrijeme u EU, te da se ovdašnji političari moraju i konkretno opredijeliti u tom pogledu da bi u svijetu bili ozbiljno shvaćeni. 'I Tadić se mora opredijeliti na kojem će stolcu sjediti, jer će inače slijediti veliki pritisci na njega i izvana i iznutra. Uostalom, ako to ne učini, alternativa za Bruxelles i Washington bit će opcija Tome Nikolića (čelnika Srpske napredne stranke), jer se politički zemljopis u Srbiji promijenio', upozorava Janjić.

>> Tadić na Kosovu pozvao na mir

Normalno je da Srbija ekonomski, financijski i diplomatski surađuje s Rusijom, ali nije normalno to što je Beograd politiku prema Kosovu vezao uz rusku potporu. Tako je sudbina Kosova, pa i sudbina Srbije, više u rukama Moskve nego Beograda, zaključuje sugovornik 'Dnevnika'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene