Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Maskirani i naoružani muškarci koje se već tjednima viđa na ulicama Ukrajine možda su američki plaćenici.


Pojavile su se spekulacije oko dolaska američkih plaćenika u Ukrajinu. Na YouTubeu se pojavilo nekoliko video naoružanih vojnika, bez ikakvih oznaka, kako patroliraju Donjeckom, gradom koji i danas vrvi proruskim prosvjednicima. U jednom se videu čuju i povici 'Blackwater! Blackwater!, piše Daily Mail.

Vezani članci Medicinsko osoblje, ilustracija Dok neke zemlje popuštaju mjere, kod njih zbog naglog porasta broja zaraženih uvode neradne dane: ''Broj novih novih slučajeva dosegao je vrhunac iz prošle godine'' Slika nije dostupna Lider pokreta Otvorena Rusija ekskluzivno za DNEVNIK.hr odgovara na pitanja sprema li Putin invaziju na Baltik i kada će Rusija vratiti Krim Ukrajini

Službene objave jednog ruskog diplomata o dolasku 300 plaćenika u Ukrajinu u kombinaciji s objavom ovog videa na YouTubeu pokrenule su rasprave o američkim plaćenicima. Blackwater postrojbe danas su poznate pod imenom Academi, a radi se članovima privatne tvrtke koji sudjeluju u borbenim misijama. Putem privatnih ugovora tako su 'odradili' i poslove u Iraku i Afganistanu, a sad, moguće, i u Ukrajini.

Četnici na Krimu: Ovdje smo u mirovnoj misiji, prenosimo iskustvo s Kosova

Stručnjaci kažu kako je teško sa sigurnošću reći jesu li maskirani vojnici doista američki plaćenici, no ne negiraju da ta mogućnost postoji.

Ukoliko se doista radi o plaćenicima, postavlja se pitanje - s kojom su ciljem stigli u Ukrajinu? Postoji mogućnost da se radi o ruskoj propagandi, naime, aktivnost plaćenika na ulicama dala bi Putinu povod za oružanu akciju za koju je već ranije dobio odobrenje od parlamenta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook