Obavijesti Video Pretražite Navigacija
gotovo jednoglasno

Gradsko vijeće Sarajeva odlučilo da im Stjepan Mesić bude počasni građanin iako je on to odbio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici u Gradskom vijeću Sarajeva u srijedu su izglasali odluku da se bivšem hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću ove godine dodijeli titula počasnog građanina iako je on to odbio.

Stjepan Mesić u utorak je odbio mogućnost prihvaćanja tog priznanja kompromitiranog uskraćivanjem te iste nagrade Orhanu Pamuku, jednom od najvećih književnika današnjice.

Pročitajte i ovo Učenici se oprostili od ubijenog Farisa Pendeka Tragedija u Sarajevu Učenici se oprostili od ubijenog prijatelja Farisa, objavili njegove posljednje riječi koje slamaju srce Slika nije dostupna orhan pamuk mu čestitao Mesić ipak primio priznanje počasnog građanina Sarajeva: ''Bilo je nesporazuma''

Mesić je u utorak poslao i pismo sarajevskom gradonačelniku Abdulahu Skaki (Stranka demokratske akcije, SDA), u kojemu ga je izvijestio kako ne želi prihvatiti priznanje koje je predmet politizacije, a izravni povod za to bivši hrvatski predsjednik vidio je u činjenici da je Povjerenstvo za izbor i imenovanja Gradskog vijeća titulu počasnog građanina Sarajeva najprije odlučilo dodijeljiti nobelovcu Pamuku pa je potom tu istu odluku promijenilo i odlučilo se za Mesića.

Bio je to rezultat pritisaka iz SDA-a da se nagrada ne dodijeli čuvenom književniku, i to zbog njegova odnosa prema režimu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kojega Pamuk otvoreno kritizira, no Skaki ni Mesićevo pismo nije bilo razlog da ga on u srijedu ne predloži za nagradu, što je onda Gradsko vijeće poduprlo i to s odnosnom glasova 23:1.

Takva je odluka donesena iako nitko nije mogao obrazložiti njezino utemeljenje s obzirom na to da je Mesićeva poruka bila potpuno jasna.

Predsjedatelj Gradskog vijeća Igor Gavrić kazao je tek kako je Mesić zaslužio nagradu, a Pamuk nije, a uz to je zamjerio drugima "zbog politizacije".

"Nitko nije oduzeo nagradu Orhanu Pamuku i nitko ne spori njegovo djelo. Iako je svjetski poznat pisac i nobelovac, u obrazloženju (prijedloga) nije se moglo navesti što je Pamuk napisao i uradio za Sarajevo", bilo je objašnjenje Igora Gavrića, koji pripada Savezu za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića, koji zajedno sa SDA-om čini vladajuću većinu u tom tijelu.

Orhana Pamuka za počasnog građanina Sarajeva predložila je renomirana izdavačka kuća Buybook u suradnji s udrugom građana "Amadeus".

Pamuk je u travnju kada se obilježava dan Sarajeva trebao doputovati u taj grad i ujedno početi raditi na scenariju za film koji bi ovjekovječio čuveni koncert Sarajevske filharmonije, održan tijekom rata u razrušenoj sarajevskoj Vijećnici, kojim je ravnao Zubin Mehta. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene