Stjepan Mesić (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)
Stjepan Mesić (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Zastupnici u Gradskom vijeću Sarajeva u srijedu su izglasali odluku da se bivšem hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću ove godine dodijeli titula počasnog građanina iako je on to odbio.


Stjepan Mesić u utorak je odbio mogućnost prihvaćanja tog priznanja kompromitiranog uskraćivanjem te iste nagrade Orhanu Pamuku, jednom od najvećih književnika današnjice.

Vezani članci Pfizerovo cjepivo, ilustracija BiH treba stići ukupno 2,13 milijuna doza cjepiva: Prva pošiljka je već najavljena Koronavirus u BiH BiH bez cjepiva, zaraza se širi Sarajevom: "Moramo izdržati. Za sada se ne vidi kraj pandemiji"

Mesić je u utorak poslao i pismo sarajevskom gradonačelniku Abdulahu Skaki (Stranka demokratske akcije, SDA), u kojemu ga je izvijestio kako ne želi prihvatiti priznanje koje je predmet politizacije, a izravni povod za to bivši hrvatski predsjednik vidio je u činjenici da je Povjerenstvo za izbor i imenovanja Gradskog vijeća titulu počasnog građanina Sarajeva najprije odlučilo dodijeljiti nobelovcu Pamuku pa je potom tu istu odluku promijenilo i odlučilo se za Mesića.

Bio je to rezultat pritisaka iz SDA-a da se nagrada ne dodijeli čuvenom književniku, i to zbog njegova odnosa prema režimu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kojega Pamuk otvoreno kritizira, no Skaki ni Mesićevo pismo nije bilo razlog da ga on u srijedu ne predloži za nagradu, što je onda Gradsko vijeće poduprlo i to s odnosnom glasova 23:1.

Takva je odluka donesena iako nitko nije mogao obrazložiti njezino utemeljenje s obzirom na to da je Mesićeva poruka bila potpuno jasna.

Predsjedatelj Gradskog vijeća Igor Gavrić kazao je tek kako je Mesić zaslužio nagradu, a Pamuk nije, a uz to je zamjerio drugima "zbog politizacije".

"Nitko nije oduzeo nagradu Orhanu Pamuku i nitko ne spori njegovo djelo. Iako je svjetski poznat pisac i nobelovac, u obrazloženju (prijedloga) nije se moglo navesti što je Pamuk napisao i uradio za Sarajevo", bilo je objašnjenje Igora Gavrića, koji pripada Savezu za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića, koji zajedno sa SDA-om čini vladajuću većinu u tom tijelu.

Orhana Pamuka za počasnog građanina Sarajeva predložila je renomirana izdavačka kuća Buybook u suradnji s udrugom građana "Amadeus".

Pamuk je u travnju kada se obilježava dan Sarajeva trebao doputovati u taj grad i ujedno početi raditi na scenariju za film koji bi ovjekovječio čuveni koncert Sarajevske filharmonije, održan tijekom rata u razrušenoj sarajevskoj Vijećnici, kojim je ravnao Zubin Mehta. (Hina)