Stjepan Mesić (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)
Stjepan Mesić (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)

Zastupnici u Gradskom vijeću Sarajeva u srijedu su izglasali odluku da se bivšem hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću ove godine dodijeli titula počasnog građanina iako je on to odbio.


Stjepan Mesić u utorak je odbio mogućnost prihvaćanja tog priznanja kompromitiranog uskraćivanjem te iste nagrade Orhanu Pamuku, jednom od najvećih književnika današnjice.

Vezani članci Povorka ponosa u Sarajevu (STR-4321/PIXSELL) - 4 Prva Parada ponosa u BiH prošla bez incidenata: "Mora se zaustaviti homofobija" Gay Pride/ilustracija (Foto: Grgur Zučko/PIXSELL) Prvi gay pride u Sarajevu: Osiguravat će ga 1100 policajaca, 150 zaštitara i betonske prepreke

Mesić je u utorak poslao i pismo sarajevskom gradonačelniku Abdulahu Skaki (Stranka demokratske akcije, SDA), u kojemu ga je izvijestio kako ne želi prihvatiti priznanje koje je predmet politizacije, a izravni povod za to bivši hrvatski predsjednik vidio je u činjenici da je Povjerenstvo za izbor i imenovanja Gradskog vijeća titulu počasnog građanina Sarajeva najprije odlučilo dodijeljiti nobelovcu Pamuku pa je potom tu istu odluku promijenilo i odlučilo se za Mesića.

Bio je to rezultat pritisaka iz SDA-a da se nagrada ne dodijeli čuvenom književniku, i to zbog njegova odnosa prema režimu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kojega Pamuk otvoreno kritizira, no Skaki ni Mesićevo pismo nije bilo razlog da ga on u srijedu ne predloži za nagradu, što je onda Gradsko vijeće poduprlo i to s odnosnom glasova 23:1.

Takva je odluka donesena iako nitko nije mogao obrazložiti njezino utemeljenje s obzirom na to da je Mesićeva poruka bila potpuno jasna.

Predsjedatelj Gradskog vijeća Igor Gavrić kazao je tek kako je Mesić zaslužio nagradu, a Pamuk nije, a uz to je zamjerio drugima "zbog politizacije".

"Nitko nije oduzeo nagradu Orhanu Pamuku i nitko ne spori njegovo djelo. Iako je svjetski poznat pisac i nobelovac, u obrazloženju (prijedloga) nije se moglo navesti što je Pamuk napisao i uradio za Sarajevo", bilo je objašnjenje Igora Gavrića, koji pripada Savezu za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića, koji zajedno sa SDA-om čini vladajuću većinu u tom tijelu.

Orhana Pamuka za počasnog građanina Sarajeva predložila je renomirana izdavačka kuća Buybook u suradnji s udrugom građana "Amadeus".

Pamuk je u travnju kada se obilježava dan Sarajeva trebao doputovati u taj grad i ujedno početi raditi na scenariju za film koji bi ovjekovječio čuveni koncert Sarajevske filharmonije, održan tijekom rata u razrušenoj sarajevskoj Vijećnici, kojim je ravnao Zubin Mehta. (Hina)