Obavijesti Video Pretražite Navigacija
na gradskom vijeću u srijedu

Sarajevo bi Zorana Milanovića moglo proglasiti nepoželjnim: "Mora promijeniti svoje ponašanje prema BiH. Do tad neka ne dolazi"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradsko vijeće Sarajeva razmatrat će ovog tjedna prijedlog izjave kojom će hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića praktički proglasiti nepoželjnim u glavnom gradu BiH, objavili su u ponedjeljak lokalni mediji.

Kako je prenio portal Klix, na sjednici Gradskog vijeća zakazanoj za srijedu naći će se prijedlog dokumenta pod nazivom "Deklaracija o osudi stavova predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića prema BiH".

"Sarajevo, glavni grad BiH, otvoren je za sve ljude dobre volje, ali ne i za one koji vrijeđaju i rade štetu. Zato pozivamo Milanovića da promijeni svoje uvredljivo ponašanje prema Bosni i Hercegovini. Do tada, neka ne dolazi u Sarajevo, glavni grad BiH, jer neće biti poželjan. Nadamo se da će se Milanović sabrati i promijeniti svoje ponašanje", stoji u prijedlogu ovog dokumenta, o kojemu se trebaju izjasniti zastupnici.

Većinu u gradskom vijeću ima koalicija čiju okosnicu čine SDP BiH, Narod i pravda (NiP) i Naša stranka (NS), a gradonačelnica Sarajeva je SDP-ova Benjamina Karić, no nije jasno tko je točno predlagatelj izjave.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna spomenuo i Banožića Milanović o upisu HDZ-ova Ante Bačića u ratnu školu: "Zabranit ću im ulazak u prostorije Hrvatske vojske"

Bude li izjava usvojena, to će značiti kako nitko od predstavnika gradske vlasti Sarajeva neće biti Milanovićev domaćin ako bi on bilo kojim povodom došao u grad, dok će, kako stoji u prijedlogu izjave, svi drugi građani Hrvatske "uvijek biti rado viđeni i dobrodošli gosti u Sarajevu, kao i do sada".

Po pisanju medija u prijedlogu se ne navodi točno o kojim je Milanovićevim izjavama riječ.

Više Milanovićevih izjava naišlo je u posljendjih godinu dana na osude, a posebice njegova konstatacija kako je u BiH prvo potreban "sapun pa onda parfem". Kazao je to komentirajući zahtjeve za uspostavom BiH kao građanske države konstatirajući kako je to u ovom trenutku samo daleki san.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik U INTERVJUU Dodik ponovno briljira: "Kad mi netko kaže 'Đe si, Bosanac', dođe mi da se potučem." Osvrnuo se i na Milanovića

Hrvatski je predsjednik, komentirajući stanje u BiH u proteklim mjesecima, spominjao i Sarajevo, pa je tako kazao da bi volio vidjeti kako bi se u tom gradu provelo dvije tisuće Srba koji bi pokušali prosvjedovati, aludirajući time na prosvjede održane u srpnju ispred ureda Visokog predstavnika u BiH zbog najave izmjena izbornog zakona, a čije je sudionike nazvao "nahuškanim unitaristima".

U srpnju 2021. godine kazao je i kako u Sarajevo ne kani ići sve dok se ne riješi problem izazvan izborom Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene