Ilustracija (Ivica Galović/Pixsell)
Ilustracija (Ivica Galović/Pixsell)

Policija u bavarskom gradiću Ambergu ispituje navode o navodnim građanskim patrolama koje su uveli pripadnici ekstremno desne Nacional-demokratske stranke Njemačke (NPD) nakon što su četvorica izbjeglica iz Afganistana i Irana fizički zlostavljali građane proteklog vikenda.


"Poznati su nam pozivi na okupljanja preko društvenih mreža ali zasada nismo pronašli dokaze da je zaista bilo građanskih stražarskih patrola po gradu", priopćila je policija u četvrtak.

Vezani članci Melanija Bacinger (Foto: Marko Jurinec/PIXSELL) - 8 Od države traži povrat novca: Nije mogla dočekati termin u Hrvatskoj pa na operaciju otišla u Njemačku Slika nije dostupna Bundesrat zaustavio zakon o deportaciji migranata iz sjeverne Afrike

Gradonačelnik Amberga Michael Cerny (Kršćansko-socijalna unija CSU) je izjavio kako je dobio pismo u kojem ga se obavještava o slanju „izvidnika“ u Amberg, ali nije precizirao tko je poslao poruku. Prije toga je NPD ogranak za Nuernberg na svom Facebook profilu objavio fotografiju osoba u crvenim prslucima (crveno je boja NPD-a) s porukom: „Mi stvaramo zaštitne zone“.

Objava je povezana s događajima proteklog vikenda kada je skupina podnositelja zahtjeva za azilom iz Afganistana i Irana starosne dobi između 17 i 19 u alkoholiziranom stanju prolazila kroz grad i nasumice fizički napadala prolaznike.

Osumnjičeni se u međuvremenu nalaze u istražnom zatvoru i tereti ih se za nanošenje teških tjelesnih ozljeda.

Ovaj slučaj je iznova pokrenuo raspravu o protjerivanju nasilnih izbjeglica i podnositelja zahtjeva za azilom. U raspravu se uključio u ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer (CSU) koji je zatražio pooštrenje postojećih zakona kako bi se omogućilo lakše protjerivanje izbjeglica koje su počinile kaznena djela.

Neki liberalni mediji poput minhenskog Sueddeutsche Zeitunga (SZ) Seehoferu predbacuju izjednačavanje slučaja u Ambergu s napadom u novogodišnjoj noći kada je jedan Nijemac svojim automobilom u Bottropu i Essenu ciljano napadao grupe stranaca.

"Bottrop je teroristički napad, Arnsberg je povezan s problemom agresivnih alkoholiziranih maloljetnika", zaključuje SZ. (Hina)