Ilustracija (Ivica Galović/Pixsell)
Ilustracija (Ivica Galović/Pixsell) Foto: Pixsell

Policija u bavarskom gradiću Ambergu ispituje navode o navodnim građanskim patrolama koje su uveli pripadnici ekstremno desne Nacional-demokratske stranke Njemačke (NPD) nakon što su četvorica izbjeglica iz Afganistana i Irana fizički zlostavljali građane proteklog vikenda.


"Poznati su nam pozivi na okupljanja preko društvenih mreža ali zasada nismo pronašli dokaze da je zaista bilo građanskih stražarskih patrola po gradu", priopćila je policija u četvrtak.

Vezani članci Zastava s duginim bojama ispred crkve Izazov Vatikanu: Katolički svećenici organiziraju vjenčanja za istospolne parove, ali i razvedene - "Blagoslivljamo njihovo zajedništvo" Koronavirus u Njemačkoj, ilustracija Za njih ova ograničenja više ne vrijede: Uveli su povlastice za cijepljene i one koji su preboljeli COVID, ali neke mjere ipak ostaju na snazi

Gradonačelnik Amberga Michael Cerny (Kršćansko-socijalna unija CSU) je izjavio kako je dobio pismo u kojem ga se obavještava o slanju „izvidnika“ u Amberg, ali nije precizirao tko je poslao poruku. Prije toga je NPD ogranak za Nuernberg na svom Facebook profilu objavio fotografiju osoba u crvenim prslucima (crveno je boja NPD-a) s porukom: „Mi stvaramo zaštitne zone“.

Objava je povezana s događajima proteklog vikenda kada je skupina podnositelja zahtjeva za azilom iz Afganistana i Irana starosne dobi između 17 i 19 u alkoholiziranom stanju prolazila kroz grad i nasumice fizički napadala prolaznike.

Osumnjičeni se u međuvremenu nalaze u istražnom zatvoru i tereti ih se za nanošenje teških tjelesnih ozljeda.

Ovaj slučaj je iznova pokrenuo raspravu o protjerivanju nasilnih izbjeglica i podnositelja zahtjeva za azilom. U raspravu se uključio u ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer (CSU) koji je zatražio pooštrenje postojećih zakona kako bi se omogućilo lakše protjerivanje izbjeglica koje su počinile kaznena djela.

Neki liberalni mediji poput minhenskog Sueddeutsche Zeitunga (SZ) Seehoferu predbacuju izjednačavanje slučaja u Ambergu s napadom u novogodišnjoj noći kada je jedan Nijemac svojim automobilom u Bottropu i Essenu ciljano napadao grupe stranaca.

"Bottrop je teroristički napad, Arnsberg je povezan s problemom agresivnih alkoholiziranih maloljetnika", zaključuje SZ. (Hina)