Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Geto u 21. stoljeću!

Grade zid koji će ih dijeliti od susjeda Roma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanovnici grada 500 kilometara od Bukurešta izazvali su javno zgražanje idejom da se od susjeda Roma ograde zidom veličine 1,8 metara.

Zid se gradi u gradu Baiai Mare i organizatori akcije tvrde kako se njime ne žele zaštititi od nepoželjnih susjeda već samo žele spriječiti prometne nesreće. 'Pokušavamo razdvojiti rezidencijalnu četvrt od jako prometne ceste. Zid je sporazumni dogovor između ljudi koji tu žive i lokalne vlasti', uvjerava 32-godišnji Rumunj Catalin Chereches.

Pročitajte i ovo Claudiu Tarziu Skandalozna izjava Šef rumunjske stranke želi dijelove Ukrajine: "Nećemo biti istinski suvereni dok ne reintegriramo našu državu" Ilustracija Olakšana putovanja Rumunjska i Bugarska s postigle dogovor s EU-om: "Ulazimo u schengenski prostor!"

No članovi Udruga za ljudska prava ih optužuju za diskriminacija, izolaciju kao i za uspostavu geta 21. stoljeća koji jako podsjeća na nacističke ideje. No, neki stanari naselja bez cenzure priznaju kako je zid zapravo namijenjen obrani od Roma. 'Ograda će nas zaštititi od bijede i infekcija koje nam dolaze od njih, a bilo tko tko misli drugačije bi trebao doći tu živjeti i uvjeriti se kako je to', kazala je Rumunjka Marianna. No, Romi preko puta tvrde kako i oni žele živjeti u normalnijim uvjetima, a ne bez struje, vode i plina kao sada.

Od 2007. godina kada je Rumunjska ušla u EU stotine tisuća Roma se iselilo žaleći se na siromaštvo i loše uvjete u domovini.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene