Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZAVRŠENA KONVENCIJA DEMOKRATA

Biden održao najvažniji govor u karijeri: "Ovo je bitka za dušu Amerike, izvucimo našu zemlju iz mraka"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Joe Biden službeno je u četvrtak navečer postao demokratski predsjednički kandidat i poručio Amerikancima da se na izborima u studenom biraju dostojanstvo, znanost i demokracija te obećao izvući Ameriku iz tame u koju ju je, kaže, uvukao aktualni predsjednik Donald Trump, objavio je BBC.

Započeo je svoj govor citatom aktivistice za građanska i ljudska prava Elle Baker: "Dajte ljudima svjetlo i oni će pronaći put." Upozorio je da je Amerika "predugo bila u tami" pod Trumpovim vodstvom i da se njegov mandat vrtio samo oko njega, umjesto oko Amerikanaca.

Pročitajte i ovo Donald Trump Cjenkao se sa sudom Trumpu istječe vrijeme: Mora platiti 454 milijuna dolara ili bi mogao ostati bez nekretnina Ilustracija Rok tjedan dana U zadnji čas izbjegnuta blokada vlasti u SAD-u: Bez plaće bi ostali državni službenici, djelomično bi se ugasio državni aparat...

"Ovo je bitka za dušu Amerike, izvucimo našu zemlju iz mraka. Ako mi povjerite predsjedništvo, izvući ću najbolje iz vas, a ne najgore. Bit ću saveznik svjetla, a ne tame." Poručio je i da se na ovim izborima biraju i "dostojanstvo, znanost i demokracija" te upozorio na to da je Amerika u "razdoblju stvarne opasnosti, ali i izvanrednih mogućnosti".

Obratio se bivšem predsjedniku Baracku Obami, za čija je dva mandata obnašao dužnost američkog potpredsjednika. "Bio si izvrstan predsjednik, predsjednik na kojeg se naša djeca mogu ugledati. To nitko neće moći reći za trenutačnog okupatora Bijele kuće."

Plan protiv koronavirusa

"Nikada nećemo vratiti gospodarstvo na noge i sigurno vratiti djecu u škole dok se ne suočimo s virusom", ponovio je kritike na Trumpov odgovor na pandemiju koronavirusa i poručio da on ima plan za razliku od svog republikanskog rivala.

Biden je obećao razvijanje brzih testova na koronavirus i proizvodnju zaštitne i medicinske opreme u SAD-u "kako više nikada ne bismo morali biti u milosti Kine ili drugih zemalja da zaštitimo našu zemlju".

Također je obećao uvesti obvezno nošenje maski u svim saveznim državama.

Vanjskopolitički ciljevi

"Bit ću predsjednik koji stoji uz svoje saveznike i prijatelje i jasno dati do znanja protivnicima da su dani zbližavanja s diktatorima završeni", rekao je Biden.

Dodao je da neće tolerirati uplitanje stranih sila u "najsvetiju demokratsku aktivnost - glasanje", referirajući se na rusku umiješanost u američke predsjedničke izbore 2016. Obećao je da će se SAD, ako on bude izabran, vratiti obvezama Pariškog klimatskog sporazuma iz kojeg se Trump povukao.

Jednake plaće za muškarce i žene

Demokratski kandidat obećao je stvoriti bolji obrazovni sustav koji neće mlade ljude ostavljati u dugovima, otvoriti nova radna mjesta i izjednačiti plaće žena i muškaraca.

Kaže i da "ne želi nikoga kazniti", ali smatra da je vrijeme da najbogatiji ljudi i najveće korporacije više pridonesu SAD-u.

Zaključio je svoj govor pozivajući birače da "okončaju poglavlje američke tame, ovdje, večeras".

Aktualni predsjednik Donald Trump reagirao je na Bidenove kritike na Twitteru. "Joe u 47 godina nije napravio nijednu od tih stvari o kojima sada govori. Nikada se neće promijeniti, to su samo riječi", napisao je Trump.

Bidena podržali donedavni stranački rivali

Demokratskog predsjedničkog kandidata Joea Bidena podržali su u četvrtak navečer na stranačkoj konvenciji donedavni rivali i suparnici na predizborima za stranačku nominaciju.

Bivši gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg, koji je ispao iz utrke na predizborima nakon što je potrošio stotine milijuna dolara na kampanju, pozvao je birače da ne glasaju za Trumpa "ne zato što je on loš čovjek, već zato što je obavio loš posao".

Uvjeren je da će demokratski predsjednički kandidat Joe Biden i potpredsjednička kandidatkinja Kamala Harris donijeti "integritet, stabilnost, trezvenost" Bijeloj kući.

Američki senator Cory Booker rekao je da će demokrati zastupati sve radnike, one koji "kuhaju, poslužuju i čiste, koji sade i obrađuju, koji pakiraju i dostavljaju" te pozvao Amerikance da izađu na izbore.

Na stranačkoj konvenciji govorio je i biznismen Andrew Yang, koji je i sam ušao u kampanju za demokratsku nominaciju, ali je ispao iz utrke već u veljači.

"Borit će se za nas" 

"Biden i Harris razumiju probleme s kojima se suočavamo. Oni su roditelji i patrioti koji žele najbolje za našu zemlju. Ako im damo šansu, oni će se boriti za nas i naše obitelji svaki dan", rekao je Yang.

Pete Buttigieg, gay političar koji je izašao iz utrke za predsjedničku nominaciju u veljači, također je podržao Bidena, osobito zbog njegove podrške istospolnim brakovima.

"Ljubav čini moj brak stvarnim, ali mi ga je politička hrabrost omogućila", rekao je Buttigieg.

"Joe Biden će okončati mržnju i podjelu koje je stvorio Trump. On će zaustaviti demonizaciju imigranata, štićenje bijelih nacionalista.... i ružne napade na žene", rekao je prvog dana stranačke konvencije Bernie Sanders, američki senator i glavni Bidenov protukandidat na predizborima za demokratsku predsjedničku nominaciju.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene