Klaonica u Poljskoj (Screenshot: YouTube)
Klaonica u Poljskoj (Screenshot: YouTube)

Potvrdio je to vodeći poljski veterinar u četvrtak, nakon što je televizijska reportaža izvijestila o kompaniji koja ubija bolesne krave i prodaje njihovo meso za prehranu ljudi.


Pawel Niemcuk rekao je na konferenciji za novinare da je sumnjivo meso izvezeno u Rumunjsku, Švedsku, Mađarsku, Estoniju, Finsku, Francusku, Španjolsku, Litvu, Portugal i Slovačku.

Vezani članci Meso/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Šest slovenskih tvrtki povuklo iz prodaje meso sumnjivog porijekla Afera meso iz Poljske (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Poljske vlasti tvrde: "Meso nije opasno za ljude, s tržišta je povučeno iz predostrožnosti"

Poljska proizvodi oko 560.000 tona govedine godišnje, od čega izvozi između 80 i 85 posto.

Novinar komercijalne televizije TVN24 proveo je tri tjedna u klaonici u Kalinowu, stotinjak kilometara sjeveroistočno od prijestolnice. Snimio je i zatim objavio uznemirujuće snimke goveda, vidno bolesnih, koje s užetom oko vrata tegle u klaonicu, zatim trupla na hrpi i četvrtine mesa očito neprikladnog za plasiranje na tržište.

Poljsko državno odvjetništvo u Ostroleki, sjeverno od Varšave, priopćilo je u srijedu da je počelo istragu o klanju i o distribuciji bolesnih goveda u mjesnoj klaonici, nakon televizijskog izvješća novinara.

Obaviješten o tom slučaju, europski povjerenik za zdravlje i prehrambenu sigurnost Vytenis Andriukaitis najavio je u srijedu inspekciju u klaonici i pozvao poljske vlasti da osiguraju poštovanje europskih propisa na tom polju jer je Poljska velik izvoznik mesa u Europu, prenosi Hina.

Večeras u Provjerenom od 22:30 možete pogledati reportažu i razgovor s istraživačkim novinarom Patrykom Szczepaniakom, koji je cijelom svijetu otkrio ovu veliku aferu.