Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Plenković: "Nastavljamo reforme čiji je cilj povećati plaće hrvatskih građana"

Nastavljamo reforme čiji je cilj povećati plaće hrvatskih građana, poručio je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.

Vlada sprema novi paket mjera pomoći, no detalje i dalje ne otkriva, a u javnosti se vrte neslužbeni scenariji.

Premijer Andrej Plenković samo je opet ponovio da će paket biti sveobuhvatan, ciljan i usmjeren na najugroženije i na taj način omogućiti građanima zadržavanje standarda: ''Pomoći ćemo onima kojima je to najpotrebnije.''

U tome bi im trebao pomoći i paket poreznih zakona, koji bi trebali stupiti na snagu od početka 2024. godine, a koji je s današnje sjednice Vlada uputila u drugo čitanje u Sabor.

Radi se o konačnim prijedlozima devet poreznih zakona, među kojima i zakonu o porezu na dohodak, na dobit, lokalnim porezima, doprinosima, i drugo. Tim izmjenama, između ostalog, ukinut će se prirez porezu na dohodak, povećati prag za primjenu više stope poreza na dohodak na 50.400 eura i povećati osobni odbitak na 560 eura.

"Nastavljamo reforme čiji je cilj povećati plaće hrvatskih građana", istaknuo je Plenković, koji se u svoiem uvodnom govoru osvrnuo i na turističke rezultate izrazivši zadovoljstvo.

''Prema podacima Hrvatske turističke zajednice (HTZ) i Ministarstva turizma i kulture, ostvarili smo 16,2 milijuna dolazaka, 88,5 milijuna noćenja, najbolja predsezona, dobre najave za posezonu. Hrvatska će imati više prihoda nego ikada od turizma i povezanih djelatnosti u ovoj godini'', pohvalio se Plenković.

Dodao je i da je prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) broj osiguranika u kolovozu veći za gotovo 40.000, odnosno 2,4 posto u odnosu na srpanj.

''Ovi podaci su itekako ohrabrujući, broj nezaposlenih je oko 100.000 čime se dodatno potvrđuje naša teza da imamo 16 zaposlenih na jednog nezaposlenog i upućuje na pozitivna kretanja na tržištu rada'', poručio je premijer, koji je u svojem uvodnom govoru izrazio i sućut obiteljima generala Antona Tusa te bivšeg ministra financija Ivana Šukera.

Opetovao je da je Vlada svojim paketima donijela više krugova pomoći gospodarstvu i građanima: ''One su očuvale radna mjesta, spriječile valove otkaza, sačuvali smo egzistenciju građanima, osigurali po priuštivim cijenama cijene energenata jer bi veće cijene ugrozile egzistenciju i institucija i kućanstava.''

"Dobro je podsjetiti - da nije bilo mjera Vlade, cijene plina i struje bile bi višestruko veće, što bi ugrozilo egzistenciju mnogih. Primjerice, za kućanstva i malo i srednje poduzetništvo tržišna cijene struje bila bi prošle godine šest do sedam puta veća od one koju su ljudi plaćali. Ove godine mjere će omogućiti da se ne plaća cijena struje koja bi bila tri puta veća od one koja će se plaćati. Kad je riječ o plinu, plaćala bi se cijena tri do četiri puta više prošle godine, a ove godine jedan i pol do dva puta više nego što je to realno da nije mjera Vlade. Važno je osvijestiti da su te mjere omogućile da se kroz krizu prođe tako da smo očuvali društvenu koheziju", istaknuo je Plenković.

Pročitajte i ovo Britanski par na ljetovanju na Kreti uzbuna na otoku Muž i žena bježali iz restorana bez plaćanja računa? Njihovo objašnjenje je sve: "Nije bilo dovoljno pečeno"

Pročitajte i ovo Mornari koji su preživjeli napade morskih pasa jedva izvukli živu glavu VIDEO Ispovijest mornara kojima su morski psi izgrizli katamaran, jedva se spasili: "Nismo odmah osjetili udarac, ali..."

Vlada će povećati inicijalne stope poreza na dohodak od imovine i kapitala zbog ukidanja prireza, rekao je ministar financija Marko Primorac.

"To će se učiniti kako oni koji ostvaruju dohotke iz ovih izvora ne bi bili u povlaštenoj poziciji, odnosno kako ne bi bili u boljoj poziciji nego prije poreznih izmjena", kazao je Primorac i napomenuo da to neće biti učinjeno tako da se jedinicama lokalne samouprave da porezna autonomija.

Prezentacija porezne reforme by DNEVNIK.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene