Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VELIKA ANALIZA

Svijet na rubu opasnog sukoba: Raketni napad, dronovi, nuklearno oružje... Imamo li razloga za strah?

Profesor Branimir Vidmarević u Dnevniku Nove TV o sukobu Irana i SAD-a - 5
Profesor Branimir Vidmarević u Dnevniku Nove TV o sukobu Irana i SAD-a - 5 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Profesor Branimir Vidmarević u Dnevniku Nove TV o sukobu Irana i SAD-a - 4 Profesor Branimir Vidmarević u Dnevniku Nove TV o sukobu Irana i SAD-a - 4 Foto: DNEVNIK.hr Profesor Branimir Vidmarević u Dnevniku Nove TV o sukobu Irana i SAD-a - 5 Profesor Branimir Vidmarević u Dnevniku Nove TV o sukobu Irana i SAD-a - 5 Foto: DNEVNIK.hr Profesor Branimir Vidmarević u Dnevniku Nove TV o sukobu Irana i SAD-a - 3 Profesor Branimir Vidmarević u Dnevniku Nove TV o sukobu Irana i SAD-a - 3 Foto: DNEVNIK.hr Profesor Branimir Vidmarević u Dnevniku Nove TV o sukobu Irana i SAD-a - 2 Profesor Branimir Vidmarević u Dnevniku Nove TV o sukobu Irana i SAD-a - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Profesor Branimir Vidmarević u Dnevniku Nove TV o sukobu Irana i SAD-a - 1 Galerija 1/5 >>
Odnosi SAD-a i Irana i dalje su zategnuti. Trump najavljuje nove ekonomske sankcije Iranu, a Rohani da će "odsjeći noge SAD-u" na području Bliskog Istoka. Trebamo li biti zabrinuti i što bi se moglo dalje događati? Analizu stručnjaka donosi Dnevnik Nove TV.

Iran je balističkim projektilima napao dvije iračke zračne baze u kojima su smješteni američki vojnici. Iran tvrdi da je poginulo 80 Amerikanaca, no irački i američki izvori javljaju da nije bilo stradalih.

Pročitajte i ovo Rusiji je teško povjerovati da je Islamska država odgovorna za teroristički napad Napad u Moskvi Rusiji je teško povjerovati u krivnju Islamske države: "Zapad se požurio pripisati im odgovornost" Policija u Vukovaru, ilustracija Podignuta optužnica Optuženi napadači na skupinu djece u Vukovaru: Za četvoricu se traži produljenje istražnog zatvora, za petog mjera opreza, a šesti je u bijegu

Više od 12 projektila lansirano je iz Irana kao čin osvete za likvidaciju generala Sulejmanija ubijenog u napadu američke bespilotne letjelice u Iraku. Pogođene su dvije iračke zračne baze u kojima su smješteni američki vojnici. Iran poručuje da ne želi rat. Raketni napad naziva proporcionalnom samoobrambenom mjerom.

Predsjednik Irana Hasan Rohani pred Vijećem ministara te zemlje kazao je kako je Sulejmaniju u napadu odsječena ruka. "Odsjekli ste ruku s tijela Sulejmanija, a mi ćemo odsjeći vaše noge s ovog područja", poručio je Rohani i dodao da je Iran predugo gledao američku prisutnost i prijetnju koju SAD nosi na svojem pragu, ali i u Iraku i Afganistanu.

Trump najavio nove sankcije Iranu

Američki saveznici osudili su iranski napad. Izraelski premijer Netanjahu još jednom je podržao SAD i zaprijetio. Kina poziva na suzdržanost, isti poziv je stigao i od predsjednika Turske i Rusije. Europska unija pozvala je na primirje i nastavak dijaloga.

Američki predsjednik Donald Trump u govoru iz Bijele kuće kazao je da u američkoj vojsci nije bilo gubitaka, a da je šteta na vojnim bazama minimalna. Najavio je nove ekonomske sankcije Iranu, no nije precizirao o kakvim se točno sankcijama radi. Kako je kazao - SAD-u ne treba nafta s Bliskog Istoka jer ima energetsku neovisnost.

Svijet sa zabrinutošću iščekuje što će se događati dalje. Brojne svjetske zrakoplovne kompanije prekinule su letove prema Iraku i Iranu. Zrakoplovne rute se prilagođavaju kako bi se izbjegao i prolaz kroz zračni prostor dviju zemalja. Stručnjaci upozoravaju, dovoljan je jedan krivi potez i sukob će eskalirati.

Što možemo očekivati dalje?

Gost u Dnevniku Nove TV bio je stručnjak za međunarodne odnose Branimir Vidmarović.

Je li na pomolu veliki ratni sukob?

Kako sada stvari stoje - nije. Strane su se suzdržale, razmijenile su udarce, pokazale su što mogu i sada se sve smiruje polako.

Kako ocijeniti odgovor Irana, ali i Trumpovu reakciju?

Odgovor Irana bio je očekivan, bio je potreban da se spasi obraz i da se javnosti pokaže da je Iran spreman. Također, taj je odgovor bio odmjeren, pazilo se da ne bude prevelike destrukcije, da nitko ne strada. To je bio simboličan potez.

Trump sada isto odgovara na vrlo suzdržan način, a sudeći po svemu - radi se o tome da su obavještajna zajednica i Pentagon, da su vojni savjetnici ipak intervenirali i rekli Donaldu Trumpu da mora malo smiriti situaciju i stati na loptu.

Zašto treba smiriti?

Zbog toga što bi pravi okršaj s Iranom bio predugotrajan, prekrvav, destabilizirao bi situaciju u čitavoj regiji i bilo bi jako puno napetosti na sve strane. Porasla bi cijena nafte i SAD bi izgubio potporu saveznika.

Što su Amerikanci željeli postići likvidacijom Sulejmanija? Jesu li time zakomplicirali situaciju na Bliskom Istoku?

Sulejmani je bio strateg i vrlo utjecajna osoba, priča se o tome da je on nagovorio Putina da uđe u Siriju.

Amerikanci su imali puno prilika da likvidiraju Sulejmanija, međutim Trump je odlučio iskoristiti tu mogućnost sada i to očigledno zato što je u vanjskoj politici poduzeo jako puno različitih poteza koji za sada još nisu rezultirali ničime. Puno se pričalo, bilo glasno, ali nema konkretnih rezultata.

O ovoj predizbornoj godini odlučio je pokazati javnosti, Senatu i vojsci da je uspješan i da može nešto postići.

Može li se, nakon svega, očekivati novi nuklearni sporazum Irana i zapadnih sila?

Trump je u obraćanju naciji spomenuo nuklearni sporazum i rekao da želi 'još bolji sporazum' s Iranom. Iran se još nije povukao iz nuklearnog sporazuma. To bi po nekoj logici značilo da se SAD treba vratiti u nuklearni sporazum jer je Iran još uvijek tamo gdje jest, a bolji, po definiciji Trumpa, vjerojatno znači sigurniji i čvršći.

Dodao bih i da je Trump rekao kako Iran nikad neće posjedovati nuklearno oružje, što je jedna tautologija smislena zbog toga što se nuklearni sporazum temelji na tome da Iran neće imati nuklearno oružje tako da je ta izjava pomalo besmislena.

Trump je najavio da će tražiti i jači angažman NATO saveznika na Bliskom Istoku, što to znači za Hrvatsku?

Dok nema članka 5., za sada ništa. Hrvatska će slati svoj kontigent NATO saveza unutar NATO saveza. Ako Stoltenberg kaže: "Dečki, idemo!", onda idemo. Za sada Trump oprezno pokušava vratiti NATO u domenu SAD-a zbog toga što zadnjih mjeseci imamo sjenu Macrona nad NATO-m i Europom.

Postoji jedno nerazumijevanje i postoji jedna kriza i vjerojatno na ovaj način, opet uz sugestiju vojne zajednice SAD-a, oprezno pokušava vratiti NATO 'pod krilo' SAD-a odnosno izgraditi povjerenje budući da je u jeku ove kratkotrajne krize NATO se povukao od SAD-a.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene