Kineska delegacija u posjetu Hrvatskoj (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL)
Kineska delegacija u posjetu Hrvatskoj (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL)

Vodeći predstavnici europskog i njemačkog gospodarstva kritizirali su naivnost Europe u odnosima s Kinom te političarima predbacili nedostatak smjernica i vizija glede razvoja europskog gospodarstva, piše u nedjelju dnevnik Bild am Sonntag.


"Europa je u prošlosti bila vrlo naivna u odnosima s Kinom. Pekingu treba jasno dati do znanja da Europa nije komad sira koji svatko može grickati", rekao je u razgovoru za Bild am Sonntag Pierre Gattaz, predsjednik lobističke organizacije Business Europe koja u Bruxellesu zastupa interese 40 gospodarskih udruga iz cijele Europe.

Vezani članci Nastavljaju se nasilni prosvjedi u Hong Kongu (Foto: AFP) - 2 Studenti i učenici bojkotom nastave pridružili se prosvjedu: U Hong Kongu prosvjednici zapalili kinesku zastavu Domišljati majmun (Foto: Screenshot/YouTube) Majmuni postaju prepametni za zatočeništvo, kapucin naoštrio kamen i razbio staklo

On je ponovio prijašnji zahtjev poduzetnika za izjednačavanje investicijskih uvjeta u Kini i Europskoj uniji i pronalaženje zajedničkih europskih smjernica.

"Kinezi su vrlo sposobni kada treba pronaći rupe u propisima i zato moramo zatvoriti te rupe i ojačati zajedništvo", rekao je Gattaz.

U zajedničkom intervjuu i predsjednik Saveza njemačkih industrijalaca (BDI) Dieter Kempf je upozorio na naivnost u odnosima s Kinom.

"Ne smijemo biti naivni. Kina često igra po svojim pravilima a na nama Europljanima je da jasno izrazimo svoje interese", rekao je Kempf i od Europske unije zatražio da se založi za pravedna i jednaka pravila za obje strane.

Oba predstavnika gospodarskih udruga predbacila su političkoj eliti EU-a nedostatak vizija i smjernica kad je u pitanju gospodarstvo.

"Kina ima viziju za budućnost. SAD također. No mi u Europi nemamo pojma gdje bismo htjeli biti za deset godina", rekao je Gattaz. (Hina)