Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Miliband nasljednik u stranci?

Cameron novi premijer, Clegg zamjenik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gordon Brown dao je ostavku na premijersko mjesto, kako bi omogućio Davidu Cameronu da preuzme fotelju. Cameron je večeras imenovan premijerom.

Britanski premijer Gordon Brown objavio je u utorak da podnosi ostavku pošto njegova stranka laburista nije uspjela sastaviti vladu te je rekao da će vladu sastaviti čelnik konzervativaca David Cameron, čime će se okončati 13-godišnja vladavina laburista, prenose agencije. Konzervativci su na parlamentarnim izborima u četvrtak osvojili najviše glasova, ali ne i apsolutnu većinu kako bi mogli sami sastaviti vladu, te moraju u koaliciju s trećeplasiranima, liberalnim demokratima. 'Obavijestio sam kraljičino privatno tajništvo da kanim kraljici uručiti ostavku', rekao je Brown novinarima pred uredom u Downing Streetu. 'Ako kraljica prihvati, preporučit ću da pozove čelnika oporbe i zaduži ga da sastavi vladu. Želim svako dobro budućem premijeru kada bude donosio važne odluke za budućnost', rekao je uzbuđeni Brown.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

>> Brown večeras podnosi ostavku?

Cameron imenovan premijerom

Brown je također najavio da će odmah podnijeti ostavku na dužnost vođe laburista, prenosi agencija Reuters. Agencija navodi da Brownova izjava jasno govori da su konzervativci i liberalni demokrati postigli neki dogovor o podjeli vlasti, no pojedinosti su još nepoznate. Čelnik konzervativaca ubrzo nakon Brownove ostavke posjetio je Buckhingemsku palaču, te je večeras objavljeno da je preuzeo premijersko mjesto.

Nick Clegg zamjenik britanskog premijera

Britanska vlada je priopćila kako će čelnik Liberalnih demokrata biti zamjenik britanskog premijera u novoj koalicijskoj vladi Velike Britanije između Konzervativne stranke i Liberalnih demokrata. Ured novoga premijera Davida Camerona je u priopćenju potvrdio Cleggovo imenovanje te da su još četiri druga člana Liberalnih demokrata dobila mjesta u vladi.

Downing Street je priopćio kako je kraljica Elizabeta II 'odobrila imenovanje Nicka Clegga za zamjenika premijera'. Cameronova Konzervativna stranka potvrdila je kako će bivši čelnik stranke William Hague biti ministar vanjskih poslova, konzervativni zastupnik George Osborne ministar financija, a konzervativni zastupnik Liam Fox britanski ministar obrane. Dovršavaju se imenovanja na druge čelne pozicije kao i ključne političke odluke uoči predstavljanja prvog legislativnog programa konzervativno-liberalne koalicije kasnije u svibnju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene