Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napad kemijskim oružjem

Glavni tajnik UN-a namjerava provesti istragu u Siriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon izjavio je u petak kako namjerava provesti temeljitu, brzu i neovisnu istragu o najnovijem napadu u Siriji u kojemu je navodno korišteno kemijsko oružje u sirijskom građanskom ratu.

Prema priopćenju UN-a, visoka dužnosnica UN-a za razoružanje Angela Kane treba u subotu stići u Damask kako bi ishodila pristup mjestu napada za UN-ove inspektore, koji se već nalaze u Siriji kako bi ispitali ranije napade u kojima se tvrdi da je korišteno kemijsko oružje.

Glavni tajnik traži od Sirije da brzo i pozitivno odgovori na zahtjev UN-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UN-ovo izvješće potvrdilo U kemijskom napadu u Siriji korišten je sarin, evo kako on djeluje na ljude Slika nije dostupna Pregovori u Ženevi Ban Ki-moon optužio Asada za 'zločine protiv čovječnosti'

>>Rusija i SAD o kemijskim napadima u Siriji

Sirijska oporba tvrdi da su vladine snage u napadu u četvrtak rano ujutro na njihova uporišta u rubnim područjima glavnog grada Damaska upotrijebile kemijsko oružje te da je tom prilikom poginulo preko tisuću ljudi. Sirijski režim zanijekao je upotrebu kemijskog oružja.

Sirijska oporba objavila je u petak kako će sa svoje strane osigurati siguran pristup UN-ovim inspektorima područjima Damaska koje kontrolira i istaknula kako je neophodno da oni dođu na mjesto na koje je navodno korišteno kemijsko oružje u roku od 48 sati. Do najave dolazi malo nakon što je tijekom dana Moskva izrazila sumnju oko toga da oporba onemogućava neovisnu istragu vezanu uz upotrebu kemijskog oružja od strane režima.

>>Humanitarna katastrofa: Milijun sirijske djece u izbjeglištvu

Sirijski aktivisti navode da krijumčare uzorke tkiva sa žrtava napada u Damasku i pokušavaju ih dostaviti UN-ovu timu inspektora koji se nalaze u hotelu udaljeni nekoliko kilometara te najavljuju da će pokušati uzorke iznijeti izvan zemlje na testiranje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene