Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće UN-a

Humanitarna katastrofa: Milijun sirijske djece u izbjeglištvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj sirijske djece koja su zbog sukoba prisiljena pobjeći iz svoje zemlje danas će preći jedan milijun, obavilo je UN-ovo Visoko povjerenstvo za izbjeglice (UNHCR) i UN-ov Međunarodni fond za djecu (UNICEF).

Još dva milijuna sirijskih maloljetnika se nalaze u izbjeglištvu unutar Sirije a često su meta napada ili ih se prisilno novači u razne vojne postrojbe, što predstavlja kršenje humanitarnog prava, upozorava UN.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dogovoreno primirje Utihnule borbe u Alepu, Turska priprema šatorski grad za izbjeglice Slika nije dostupna SIRIJSKI PREDSJEDNIK ODGOVOR KOJI JE ZGROZIO SVIJET Asad o tome spava li noću

>> Francuska zove na primjenu sile, analitičari: 'To ne bi zaustavilo sukob'

'Mladi u Siriji gube svoje domove, članove svoje obitelji i svoju budućnost. I nakon što prijeđu granicu oni su traumatizirani i depresivni, potrebna im je nada', rekao je visoki povjerenik za izbjeglice Antonio Guterres.

Skoro dva milijuna Sirijaca nalazi se u izbjeglištvu u Turskoj, Libanonu, Iraku, Jordanu i zemljama sjeverne Afrike. Izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake je rekao da je na mlade Sirije palo breme rata u kojem je od dosadašnjih 100.000 žrtava bilo 7.000 djece.

'Sve nas mora biti sram jer dok mi radimo na ublažavanju patnji onih koji su pogođeni krizom, globalna zajednica nije se pokazala odgovornom prema sirijskoj djeci', naglasio je on.

Idućeg tjedna sastanak ruskih i američkih diplomata o Siriji

Visoki američki i ruski diplomati sastat će se iduće srijede u Den Haagu kako bi razgovarali o sirijskom sukobu, objavio je u petak State Department.

Iako je sastanak ranije najavljen, nije bilo precizirano točno vrijeme njegova održavanja. Viši američki dužnosnik rekao je da će se tom prigodom razgovarati i o pitanju kemijskog oružja.

U američkom izaslanstvu bit će, među ostalima, podtajnica State Departmenta za politička pitanja Wenedy Sherman i američki veleposlanik za Siriju Robert Ford, a sa ruske strane će sudjelovati pomoćnici ministra vanjskih poslova Genadij Gatilov i Mihail Bogdanov, objavljeno je u Washingtonu. Ford će se u subotu u Istanbulu sastati s predstavnicima sirijske oporbe.

Sjedinjene Države, koje podržavaju umjerenu sirijsku oporbu, i Rusija koja podupire vladu predsjednika Bašara al Asada, ulažu napore u održavanje mirovne konferencije koja bi okupila sukobljene strane i zainteresirane predstavnike međunarodne zajednice. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene