Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Glavni pravni zastupnik Srbije opovrgava nagodbu s Carlom del Ponte

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni pravni zastupnik Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu Radoslav Stojanović opovrgnuo je, u izjavi za beogradski dnevnik "Danas" od ponedjeljka, tvrdnje bivšeg haškog tužitelja Geoffreya Nicea o nagodbi glavne haške tužiteljice Carle del Ponte s Beogradom u prikrivanju njegove umiješanosti u rat u BiH.

List u ponedjeljak objavljuje i pismo nekadašnjeg haškog tužitelja u procesu protiv Slobodana Miloševića na haškome sudu, u kojem on optužuje glavnu hašku tužiteljicu da je u nagodbi s Beogradom prikrila dokaze o umiješanosti Srbije u rat u BiH.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nagodba obitelji s hotelom Djevojka (19) umrla u hotelskom zamrzivaču, neki su detalji užasno bizarni: "Ne mogu shvatiti..." Marija Vučković što će reći prosvjednici? Dnevnik Nove TV doznaje što je ministrica Vučković dogovorila u Slavoniji

Stojanović je za "Danas" izjavio da su Niceove tvrdnje "potpuno smiješne", da on "izvrće" stvari s kojima je dobro upoznat te da su dijelovi dokumenata prikriveni "za javnost, a ne za sud i tužiteljstvo".

"Tužiteljstvo i Haški sud mogu čitati te dijelove i voditi postupak u vezi s onim što piše u tim zatamnjenim dijelovima dokumenata. S time što su u takvim slučajevima suđenja zatvorena za javnost", kazao je Stojanović, dodajući da se Niceove tvrdnje "uklapaju u pokušaj nekih američkih medija, prije svega 'New York Timesa', osporavanja presude Međunarodnog suda pravde" u postupku bosansko-hercegovačke tužbe protiv Srbije, kojom je Srbija oglašena krivom zbog nesprječavanja genocida u Srebrenici i nekažnjavanja ratnih zločinaca, ali ne i za sam genocid.

Prema Stojanoviću, takve se izjave u javnosti pojavljuju u sklopu rješavanja kosovskog pitanja i predstavljaju pritisak na Srbiju, stavljajući u izgled mogućnost revizije spora pred Međunarodnim sudom pravde, koja je moguća samo ako se otkrije novi dokument.

U "Večernjim novostima" od ponedjeljka oglasio se bivši pravni savjetnik pokojnog haškog optuženika Slobodana Miloševića, odvjetnik Dragoslav Ognjanović, koji kaže da je tvrdnja da je Carla del Ponte surađivala s bilo kojom institucijom u Srbiji "ravna ludilu".

"S obzirom na to da je neuspjeh Geoffreya Nicea u postupku protiv Slobodana Miloševića toliko očit, kako pravnicima tako i laicima, očekivano je da on za to okrivi svoju bivšu šeficu. Ne da nam nije učinila nikakav ustupak, nego nije činila ni one koje je morala po Pravilima o postupku i dokazima. Osim toga, ona je otežala ionako težak položaj obrane", kazao je Ognjanović, ustvrdivši da je "osobni sukob" Del Ponte i Nicea motiv za njegovo pismo.

"Konstantno je bilo razmimoilaženja u strategiji Tužiteljstva.
Zapravo, oni nisu ni imali strategiju. Bili su toliko zatrpavani
informacijama iz Srbije, da ih nisu ni provjeravali. To se konkretno odnosi na optužbe da je Slobodan Milošević bio taj koji je htio stvoriti veliku Srbiju, kao i kada je Tužiteljstvo preko snimke strijeljanja muslimana u Trnovu htjelo uvući Srbiju u navodni genocid. Oni čak nisu imali ni zajednički dogovor kako da te dokumente, koje su imali, stave pod svoje optužbe", kazao je Ognjanović.

Rasim Ljajić, predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim sudom, kroz koji mora proći sva dokumentacija koju Beograd upućuje tom sudu, nije želio govoriti o tome ima li istine u tvrdnjama tužitelja Nicea.

"Ne želim ulaziti u osobni sukob između Carle del Ponte i Geoffreya Nicea", izjavio je "Večernjim novostima" Ljajić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene