Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Haško tužiteljstvo u ponedjeljak je odbacilo tvrdnje da je imalo ikakve veze sa skrivanjem dokumenata o umiješanosti Beograda u ratove u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od Međunarodnog suda pravde (ICJ) pred kojim je BiH vodila postupak protiv tadašnje SRJ za genocid počinjen u toj zemlji.


"Tužiteljstvo ICTY-a najenergičnije odbacuje navode da je na bilo koji način uključeno u 'skrivanje dokumenata' od Međunarodnog suda pravde ili da je u bilo kakvom 'dogovoru' s vlastima u Beogradu", navodi se u izjavi tužiteljstva objavljenoj u ponedjeljak u Den Haagu.

Vezani članci Slika nije dostupna Hrvatska zatražila pristup dokumentima državnog i vojnog vrha SRJ Slika nije dostupna Documenta: Genocid u BiH bio bi nemoguć bez podrške Beograda

Glavni tužitelj u haškom procesu protiv Slobodana Miloševića Geoffrey Nice u pismu Jutarnjem listu objavljenom u nedjelju napisao je kako je Del Ponte 2003. dala suglasnost za zaštitne mjere za "razumni dio" dokumenata Vrhovnog vijeća obrane a da dokumentacija nije prethodno proučena, čemu se tada Nice usprotivio smatrajući to nepotrebnim ustupkom Beogradu.

On je naveo da takva nagodba nije imala nikakve pravne osnove i služila je jedino tome da se prikriju dokazi o umiješanosti Jugoslavije u ratove u Hrvatskoj i BiH.

Pred ICJ-om od 1993. trajao je postupak BiH protiv tadašnje SRJ za povredu Konvencije o genocidu. Taj je sud početkom godine presudio da Srbija nije odgovorna za genocid u BiH, ali je zaključio da je propust Beograda u tome da genocid nije spriječio.

Haško tužiteljstvo u izjavi navodi da "nema nadležnost i nije uključeno u postupke pred Međunarodnim sudom pravde" te da je odgovornost tog suda da utvrdi koje će dokazne materijale razmatrati i zatraži dokumente koji su mu potrebni.

"To nije i ne može biti odgovornost ICTY-a ni njegova Tužiteljstva", navodi se u izjavi i dodaje da - kao što se može pročitati u njegovoj presudi, Međunarodni sud pravde odlučio je ne zatražiti dokumente o kojima je riječ.

Tužiteljstvo u izjavi navodi da na ICTY-u, u skladu s njegovim
Pravilnikom o postupku i dokazima, "isključivo suci mogu donositi odluke o zaštitnim mjerama koje bi spriječile objelodanjivanje dokumenata javnosti".

"Pravilo 54bis tog Pravilnika omogućava državama da zatraže zaštitne mjere radi zaštite nacionalne sigurnosti i u takvim slučajevima suci Međunarodnog suda, a ne stranka u postupku, mogu o tome odlučiti nakon što su analizirali sve relevantne dokumente".

"Kao zaključak možemo reći da je svaka tvrdnja da je Tužiteljstvo uključeno u skrivanje dokaza u potpunosti neistinita", navodi se u izjavi.