Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska agencija za zrakoplovnu sigurnost izvijestila je kako je najvjerojatniji uzrok kvara na motoru Qantasova zrakoplova A380, koji je prošli tjedan prisilno sletio u Singapuru, vatra koja je izbila zbog istjecanja ulja


Izdana je odredba o obveznoj provedbi niza provjera i inspekcija na svim sličnim zrakoplovima koji koriste Rolls Royceove motore tipa Trent 900.

Vezani članci Airbus AS350, ilustracija (Foto: AFP) Putovali na glazbeni festival: Srušio se helikopter u Norveškoj, najmanje četvero ljudi poginulo Airbus A380 (Foto: AFP) Pronađene pukotine u krilima aviona, zatražena hitna provjera: "Ovo je potencijalno opasno stanje"

>> Strah od havarije: Mijenjaju se motori na tri Airbusa A380

>> Rolls Royce: Incident Quantasova zrakoplova vezan samo za motor Trent 900

Australska zrakoplovna tvrtka Qantas je priopćila da očekuje kako će njezina flota Airbusa A380 ostati prizemljena još najmanje 48 sati kako bi se nastavila istraga o prošlotjednom kvaru na motoru, koji je rezultirao dramatičnim izvanrednim slijetanjem zrakoplova u Singapuru.

Singapore Airlines, koji također posjeduje zrakoplove A380 s Rolls Royceovim motorima tipa Trent 900, izvijestio je kako će na nekim letovima možda biti potrebno zamijeniti neke zrakoplove A380 manjima kako bi se ispunio naputak o provjerama i inspekcijama motora.

Iz tvrtke Rolls Royce su istaknuli da je riječ o prvome takvom kvaru na nekom od njezinih motora za civilnu uporabu od 1994. 'Radimo u uskoj suradnji s Airbusom, našim klijentima i vlastima, i kao i uvijek sigurnost ostaje naš najveći prioritet', kaže se u izjavi.

Dionice Rolls Roycea na londonskoj burzi od prošlog su tjedna pale za oko 10 posto.(Hina)