Gerry Adams (Foto: AFP)
Gerry Adams (Foto: AFP) Foto: Afp

Vođa Sinn Feina Gerry Adams, ključna figura u političkom životu Irske već gotovo 50 godina, najavio je u subotu da će odstupiti s mjesta vođe stranke i time dovršiti proces generacijskog zaokreta u nekoć političkom krilu Irske republikanske armije (IRA).


Gerry Adams je bio javno lice IRA-e tijekom njezine duge kampanje protiv britanske uprave u Sjevernoj Irskoj, ali se kasnije repozicionirao kao mirotvorac i potom kao jedan vođa oporbe u parlamentu Republike Irske.

Vezani članci Zastave Europske unije Irski premijer za proširenje Unije: "Rusija želi uništiti EU" Slika nije dostupna Eksplozija bombe u hotelu u Sjevernoj Irskoj!

Sinn Fein je stranka lijevog spektra i dominanta irska nacionalistička snaga ne samo u Sjevernoj Irskoj, nego je i dovoljno snažna i preko granice u Republici Irskoj gdje ima šanse ući u vladu.

Adams je na zatvaranju kongresa stranke rekao da će odstupiti s mjesta predsjednika Sinn Feina, na kojem je bio od 1983., na stranačkoj konferenciji sljedeće godine.

Rekao je i kako se neće kandidirati ni za irski parlament u kojem je zastupnik od 2011.

"Republikanizam nikad nije bio jači.. ali biti vođa znači i znati kada je vrijeme za promjeru. To vrijeme je sada". rekao je Adams u emotivnom govoru na konferenciji stranke. "Imam potpuno povjerenje u novu generaciju vođa".

Adams je stajao na pozornici dok mu je 2500 ljudi pljeskalo i pozdravilo ga ovacijama. Neki su bili u suzama.

Na Adamsovo mjesto najvjerojatnije će doći osoba koja nije izravno bila uključena u desetljeća sukoba u Sjevernoj Irskoj, čime će Sinn Fein postati privlačniji koalicijski partner u Republici Irskoj gdje nikad nije bio na vlasti.

Zamjenica Mary Lou McDonald, koja je na čelu novog naraštaja političara koji mijenjaju imidž Sinn Feina bit će njegova vjerojatna nasljednica.

Od javnog lica IRA-e, preko mirotvorca do "mainstream" političara

Tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, na vrhuncu oružane kampanje IRA-e kojom je ona željela ukinuti britansku upravu nad Sjevernom Irskom, Sinn Fein je djelovao kao njezino političko krilo.

Kao vođa od 1983., Adams je tako postao za mnoge lice IRA-e i ključna figura nacionalističkog pokreta kroz tri desetljeća nasilja između katoličkih militanata koji su željeli ujedinjenu Irsku, protestanata koji su željeli zadržati položaj Sjeverne Irske kao dijela Britanije te britanske vojske.

Adams je uvijek nijekao bilo kakvu upletenost u kampanju IRA-i ali opužbe bivših članova te organizacije - da je bio uključen u ubojstava - pratile su ga tijekom čitave karijere.

U tom sukobu poginulo je 3600 ljudi, mnogi od njih od ruke IRA-e.

Kao čelnik političkog krila IRA-e osamdesetih godina, Adams je bio izopćenik i njegov glas se nije smio puštati na radio valovima, pa su radijske i televizijske postaje morale sinkronizirati njegov glas onim nekog glumca.

Adams u listopadu 1997. uspijeva odmrznuti svoj politički status. Tada se rukovao s premijerom Tonyjem Blairom na njihovom prvom sastanku.

Godinu dana kasnije, pomogao je da se nagovore skeptični elementi IRA-e na sporazum na Veliki petak kojim je nasilje u najvećem dijelu zaustavljeno.

Rezimirajući u svom govoru u subotu postignuća Sinn Feina pod njegovim vodstvom, apostrofirao je upravo taj sporazum, nazivajući ga "jednim od najvećih uspjeha" stranke.

Od postizanja tog sporazuma Sinn Fein je pretvoren u stranku koja je na drugom mjestu po snazi u Belfastu i na trećem u Dublinu.

Vjeran cilju o irskom ujedinjenju, Adams je obećao da će Sinn Fein voditi kampanju da se kroz 5 godina održi referendum, ocjenjujući da su aktualni uvjeti Brexita neprihvatljivi.

Analitičari kažu da bi ova promjena mogla otvoriti put da Sinn Fein uđe prvi puta u vladu u Dublinu.

Među gotovo tristo sudionika kongresa Sinn Feina bili su i predstavnici SAD-a, Palestine i Katalonije - Sinn Fein je podupro katalonske secesioniste prigodom referenduma u listopadu. (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju