Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obrazloženje stručnjaka

Povlačenje Rusa iz Sirije: Putinov stvarni razlog će vas iznenaditi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina da povuće vojsku iz Sirije neki smatraju slabošću Rusije, a kao uzrok navode niske cijene nafte. No, geopolitički stručnjaci se s time ne slažu.

George Friedman, međunarodno priznati geopolitički stručnjak, tvrdi kako je 'ruski razmještaj' dio pregovora na relaciji Moskva - Washington te kako je Vladimir Putin time napravio veliku uslugu SAD-u. Pravo sporno pitanje je, ističe, 'dalje na sjeveru', objavio je Mauldin Econimics

Veza Sirija - Ukrajina

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Slika nije dostupna Razlike na stranu Ban Ki-moon pozvao Rusiju i SAD na suradnju u borbi protiv terorizma

Friedman tvrdi kako je SAD u neprilici - treba stabilnu sirijsku vladu koja bi bila u mogućnosti suprotstaviti se Islamskoj državi, ali ne može otvoreno podržati brutalan režim Bašara al- Asada.

U međuvremenu, Rusija, kaže Friedman, očajnički želi neutralizirati Ukrajinu na način da ostane izvan NATO-a ili nekih drugih 'zapadnih sigurnosnih jamstava'. Moskva želi i olakšanje od ekonomskih sankcija, no to je, ističe geopolitičar, manji problem u odnosu na problem nafte.

Dogovr je, kaže, postignut cjenkanjem. Ruski zračni napadi su dovoljno oštetili ISIS da bi sačuvali leđa Asadu i ostavili ga, barem privremeno u stabilnom položaju, a SAD je dobio što je htio bez da su u Siriji 'ostavili američke otiske prstiju'. 

Novi će korak, kaže, biti tiha diskusija na relaciji SAD - Rusija o novoj ravnoteži u Ukrajini.

Mali, ali uspješan vojni angažman izvan granica normalnog ruskog djelovanja bio je za Putina uspješna promidžba, ali uz malem vojni značaj. Rusi su postigli cilj - mogu proglasiti pobjedu i otići kući. 

Ipak, smatra Friedman, ova operacije u Siriji nije riješila dugoročne regionalne izazove. Islamska država još uvijek kontrolira velik dio Sirije, no Damask je za sada siguran. I SAD i Rusija trebaju rezoluciju u Ukrajini, a ona je sada puno bliže.  Cijeli intervju s međunarodno priznatim geopolitičkim stručnjakom pogledajte u priloženom videu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene