Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog ratnih zločina

General Divjak na sudu, u Sarajevu prosvjedi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umirovljeni general Armije Bosne i Hercegovine Jovan Divjak će biti izveden pred austrijskog istražnog suca, a nakon toga će se znati i točni razlozi zbog kojih je general priveden, izjavio je ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj.

U izjavi lokalnim medijima u Sarajevu Alkalaj je kazao kako se vjerojatno radi o tjeralici što ju je za Divjakom raspisala Srbija koja ga tereti za navodne ratne zločine počinjene 1992. nad pripadnicima bivše JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici kada su se sukobili pripadnici bivše jugo-vojske i teritorijalne obrane BiH koji su pokušavali spriječiti okupaciju Sarajeva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zahtjev Ministarstva pravosuđa BiH traži od Austrije izručenje generala Divjaka Slika nije dostupna Jamčevina pola milijuna dolara General Divjak pušten na slobodu

>> U Beču uhićen bivši general Armije BiH Jovan Divjak

Ministar Alkalaj je kazao kako je veleposlanik BiH u Beču Haris Hrle u kontaktu s Divjakom kojemu je pružena sva potrebna konzularna pomoć. Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić potvrdio je kako se glavni tužitelj BiH Milorad Barašin također uključio u cijeli slučaj.

Facebook prosvjed u Sarajevu

'Pokušavamo utvrditi što se točno zbiva', kazao je Grubešić istaknuvši kako se u Tužiteljstvu BiH oštro protive da netko drugi istražuje i podiže optužnice u slučajevima u kojima su se navodni zločini dogodili na teritoriju BiH a osumnjičeni su također njeni građani. 'Kako bi bilo da mi raspisujemo tjeralice za državljanima Srbije koji se sumnjiče za zločine na Kosovu?', postavio je pitanje Grubešić sugerirajući kako je krajnje vrijeme da Srbija prestane raspisivati tjeralice zbog zbivanja u različitim dijelovima nekadašnje zajedničke države.

Zbog uhićenja generala Divjaka u noći su održani prosvjedi pred veleposlanstvom Austrije u Sarajevu. Skupina od stotinjak prosvjednika okupljenih preko društvene mreže Facebook tražila je da se generala odmah pusti na slobodu. Novi prosvjedi najavljeni su za subotu ukoliko Divjak do tada ne bi bio oslobođen.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene