Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kakva je budućnost Katalonije?

Proglašenje neovisnosti, novi izbori, ili oboje? Moguće aktiviranje "nuklearne opcije"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolski senat aktivirat će članak 155. ustava kojim će oduzeti vlast vladi Katalonije. Upravo zbog toga mnogi nagađaju koji će biti sljedeći potez katalonskog predsjenika Carlesa Puigdemonta. Za sada se čini kako na raspolaganju ima tri opcije: proglašenje neovisnosti, objavljivanje izbora i obje mjere istovremeno.

 

Proglašenje neovisnosti

Pročitajte i ovo U Barceloni prosvjed protiv amnestije za organizatore referenduma o neovisnosti Nosili španjolske zastave Deseci tisuća ljudi prosvjedovali na ulicama Barcelone i uzvikivali: "Ne amnestiji, ne odcjepljenju!" Carles Puigdemont (Foto: AFP) Hoće li ga izručiti? Katalonski čelnik Carles Puigdemont oslobođen i smije napustiti Italiju

Takozvana "nuklearna opcija" bila bi proglašenje neovisnosti tijekom zasjedanja parlamenta koje se održava danas, čime bi Katalonija, temeljem rezultata referenduma održanog 1. listopada, postala autonomna država.

Proglašenje neovisnosti vjerojatno bi potaknulo španjolsku vladu da u petak aktivira članak 155. ustava te smjeni katalonsku vladu. NacióDigital, internetski portal koji podupire neovisnu Kataloniju, objavio je da je došao do dokumenta u kojem je opisan takav plan, u sklopu kojeg bi se, nakon proglašenja neovisnosti, potaknule tenzije putem Katalonaca koji ne podržavaju neovisnost.

Neovisna Katalonija zasad najveću potporu uživa od CUP-a, radikalne anti-kapitalistićke stranke, izvještava The Local. Ta ljevičarska stranka u utorak je kritizirala Puigdemontov PDeCAT, nazvavši ih "državnom elitom koja odvraća ljude od mobiliziranja".

Neovisnost također podupire i Republikanska ljevica Katalonije (ERC). Glavna tajnica te stranke Marta Rovira Vergés objavila je u utorak na Twitteru: "Na referendumu koji je održan 1. listopada već smo dobili demokratski mandat. To je jedini način da pobijedimo političku represiju i članak 155. Krenimo prema republici, odmah!"

Objava neovisnosti i proglašenje novih izbora

Druga opcija koju Puigdemont ima na raspolaganju jest proglašenje neovisnosti i istovremeno proglašenje novih izbora, čime bi Kataloncima dao priliku da glasaju za novu vladu i tako izabranoj vladi dao legitimitet, ali i istovremeno krenuo na put prema neovisnosti.

Međutim, takav je potez izuzetno riskantan. Španjolska vlada mogla bi svejedno aktivirati članak 155. Istovremeno bi radikalni zagovarači neovisnosti mogli također prigovarati zbog novog glasanja koje bi moglo omesti provođenje neovisnosti.

Proglašenje novih izbora bez proglašenja neovisnosti

Treća je opcija napuštanje proglašenja neovisnosti kako bi se održali novi izbori za parlament Katalonije. Najveća je prednost ove opcije visok potencijal odgađanja članka 155. ustava. PSOE, najveća španjolska oporbena stranka, natuknula je da je otvorena za povlačenje uporabe ustavnih mjera protiv Katalonije, pod uvjetom da ta regija ipak ne proglasi neovisnost.

Ipak, španjolska vlada mogla bi svejedno aktivirati sporni članak, pošto je Puigdemont već prekoračio rok koji mu je španjolska vlada dala za opoziv rezultata referenduma. Iako postoji šansa da bi to za Puigdemonta značilo trenutačno olakšanje, velika je vjerojatnost da bi ga to značajno oslabilo.

Naime, to bi značilo da bi Puigdemont i njegova stranka PDeCAT vjerojatno izgubili reputaciju kao opcija koja zagovara neovisnost. To bi na kocku stavilo službenu koaliciju s ERC-om, a zasigurno i neodobravanje od CUP-a, koji nisu dio službene koalicije, ali svejedno podupiru neovisnost.

Još uvijek je teško reći koju će od tri navedene opcije Puigdemont odabrati. Odgovore na pitanja o budućnosti Katalonije trebali bismo dobiti danas, kada se održava sjednica regionalnog parlamenta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene