Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gates na putovanju po bliskoistočnoj regiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki ministar obrane, Robert Gates, koji je na putovanju po bliskoistočnoj regiji, saudijskom je kralju Abdullahu rekao kako SAD želi da Irak spriječi širenje iranskog utjecaja u regiji, izjavio je američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Gates, koji je u Bahrein stigao u noći na četvrtak, nakon sastanka sa saudijskim kraljem u Rijadu, svojeg je sugovornika pozvao da podupre iračku vladu koju potresa ozbiljno vjersko nasilje.

Pročitajte i ovo Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..." Ilustracija Bliski istok u ratnom vihoru Napadnute američke vojne baze u Iraku: Ostvaruje se prijetnja Irana?

"Saudijci su vrlo nervozni kad je riječ o iračkoj politici i zbog nje su vrlo zabrinuti. No također nam žele vjerovati da imamo strategiju te se iskreno nadaju da ćemo je uspjeti realizirati", kazao je.

"Naši arapski prijatelji željeli bi pitanje Iraka staviti u kontekst
novog izazova što ga predstavlja pitanje Irana. Riječ je o jasnom saudijskom stajalištu, a ministar obrane rekao je kako jamči da i mi želimo da Irak spriječi širenje iranskog utjecaja u regiji."

Gates je objasnio kako smatra da bi vlada nacionalnog jedinstva u Bagdadu bila u stanju pružiti otpor pritiscima te da bi Sjedinjene Države željele da "njihovi arapski prijatelji pomognu Iraku".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene