Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki ministar obrane, Robert Gates, koji je na putovanju po bliskoistočnoj regiji, saudijskom je kralju Abdullahu rekao kako SAD želi da Irak spriječi širenje iranskog utjecaja u regiji, izjavio je američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman.


Gates, koji je u Bahrein stigao u noći na četvrtak, nakon sastanka sa saudijskim kraljem u Rijadu, svojeg je sugovornika pozvao da podupre iračku vladu koju potresa ozbiljno vjersko nasilje.

Vezani članci Teheran Švicarska diplomatkinja u Iranu poginula u padu sa zgrade u kojoj je živjela General Hosein Salami Zapovjednik Čuvara revolucije: ''Iran nije namjeravao ubiti američke vojnike u Iraku. Cilj je bilo materijalno uništenje''

"Saudijci su vrlo nervozni kad je riječ o iračkoj politici i zbog nje su vrlo zabrinuti. No također nam žele vjerovati da imamo strategiju te se iskreno nadaju da ćemo je uspjeti realizirati", kazao je.

"Naši arapski prijatelji željeli bi pitanje Iraka staviti u kontekst
novog izazova što ga predstavlja pitanje Irana. Riječ je o jasnom saudijskom stajalištu, a ministar obrane rekao je kako jamči da i mi želimo da Irak spriječi širenje iranskog utjecaja u regiji."

Gates je objasnio kako smatra da bi vlada nacionalnog jedinstva u Bagdadu bila u stanju pružiti otpor pritiscima te da bi Sjedinjene Države željele da "njihovi arapski prijatelji pomognu Iraku".