Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Pokrenuli operaciju istrebljenja'

Gadafi: Vaša barbarska operacija slična je Hitlerovim kampanjama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Libijski vođa Moamer Gadafi pozvao je 'kontaktnu skupinu', nekoliko sati prije njezina sastanka u Londonu, da protiv njegove zemlje obustavi 'barbarsku ofenzivu' sličnu vojnoj kamapnji kakvu je Hitler vodio u Europi.

'Prekinite barbarsku i nepravednu ofenzivu protiv Libije' te 'ostavite Libiju Libijcima, upravo ste pokrenuli operaciju istrebljenja jednog naroda', rekao je Gadafi u poruci koju je prenijela službena agencija Jana.

'Vi u Europi i Sjedinjenim Državama ne shvaćate da je ta barbarska i zlokobna vojna operacija slična kampanjama koje je Hitler vodio osvajajući Europu i bombardirajući Veliku Britaniju', rekao je pukovnik.

Zapitao je zbog čega Zapad, umjesto što napada Libiju, ne uništi terorističku mrežu Al Kaidu, a libijsku krizu neka prepusti Afričkoj uniji. 'Libija će prihvatiti sve što Afrička unija odluči', rekao je Gadafi protiv kojeg je 15. veljače počela pobuna naroda sitog njegove 42-godišnje vladavine.

Predstavnici 40-ak zemalja u Londonu trebali bi se u Londonu na prvom sastanku 'kontaktne skupine' usuglasiti o političkom procesu operacije koje je vojni dio u tijeku, a od nedjelje vojnom intervencijom zapovijeda NATO.

Također bi trebali razgovarati o pripremama za razdoblje poslije Gadafija na sastanku u Londonu gdje će Sjedinjene Države, Veliku Britaniju i Francusku, a to su tri zemlje koje predvode vojnu intervenciju, predstavljati ministri vanjskih poslova.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu dijagnosticirana hernija Netanyahu ide na operaciju, vlast privremeno preuzima zamjenik premijera Zlata Hrvoj Šipek i Ivan Turudić tijekom Turudićeve prisege pred Saborom Osvrnula se i na Turudića Hrvoj Šipek: "Turudić do stupanja na dužnost nema nikakve ovlasti"

>> VIDEO: Gadafijev sin je ipak živ?

>> Obama: U Libiji nećemo ponoviti Irak!

Libijski pobunjenici povukli se pred pucnjavom

Vojne snage Moamera Gadafija i njihovi pristalice otvorili su tijekom noći vatru na libijske ustanike na cesti istočno od Sirta, rodnoga grada libijskoga vođe, zbog čega su pobunjenici bili prisiljeni povući prema gradu Bin Džavadu.

'Na ovoj cesti noćas su nas napali pripadnici Gadafijevih vojnih snaga, zbog čega smo se morali povući', rekao je za Reuters 28-godišnji pobunjenički časnik Hamad al-Avani. Opisao je kako su ih pro-gadafijeve snage napale raketama, ručnim minobacačima i oružjem srednjeg kalibra te su ih prisilili na povlačenje prema Bin Džavadu.

Civilno stanovništvo koje podupire pobunjenike smatra kako naselja pred Sirtom predstavljaju potencijalnu prijetnju, jer njihovi stanovnici podupiru Gadafija. Riječ je o naseljima blizu mjesta Navfalije, 120 km istočno od Sirta. Hamad al-Avani kazao je kako su i njegovi stanovnici u noći na utorak napadali pobunjeničke snage. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene