Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Libijski vođa Moamer Gadafi pozvao je 'kontaktnu skupinu', nekoliko sati prije njezina sastanka u Londonu, da protiv njegove zemlje obustavi 'barbarsku ofenzivu' sličnu vojnoj kamapnji kakvu je Hitler vodio u Europi.


'Prekinite barbarsku i nepravednu ofenzivu protiv Libije' te 'ostavite Libiju Libijcima, upravo ste pokrenuli operaciju istrebljenja jednog naroda', rekao je Gadafi u poruci koju je prenijela službena agencija Jana.

'Vi u Europi i Sjedinjenim Državama ne shvaćate da je ta barbarska i zlokobna vojna operacija slična kampanjama koje je Hitler vodio osvajajući Europu i bombardirajući Veliku Britaniju', rekao je pukovnik.

Zapitao je zbog čega Zapad, umjesto što napada Libiju, ne uništi terorističku mrežu Al Kaidu, a libijsku krizu neka prepusti Afričkoj uniji. 'Libija će prihvatiti sve što Afrička unija odluči', rekao je Gadafi protiv kojeg je 15. veljače počela pobuna naroda sitog njegove 42-godišnje vladavine.

Predstavnici 40-ak zemalja u Londonu trebali bi se u Londonu na prvom sastanku 'kontaktne skupine' usuglasiti o političkom procesu operacije koje je vojni dio u tijeku, a od nedjelje vojnom intervencijom zapovijeda NATO.

Također bi trebali razgovarati o pripremama za razdoblje poslije Gadafija na sastanku u Londonu gdje će Sjedinjene Države, Veliku Britaniju i Francusku, a to su tri zemlje koje predvode vojnu intervenciju, predstavljati ministri vanjskih poslova.

>> VIDEO: Gadafijev sin je ipak živ?

Vezani članci Žarko Tušek, Viktor Šimunić, Emil Gredičak Nova snimka pokazuje kako je Tušek tražio sastanak: "On je rekel da bi si mogli sesti". Čuje se i kako se HDZ-ovac ispričava jer je došao - iz samoizolacije Libijska milicija (Foto: AFP) U Libiji 45 pripadnika milicije osuđeno na smrt zbog ubijanja prosvjednika za vladavine Moamera Gadafija

>> Obama: U Libiji nećemo ponoviti Irak!

Libijski pobunjenici povukli se pred pucnjavom

Vojne snage Moamera Gadafija i njihovi pristalice otvorili su tijekom noći vatru na libijske ustanike na cesti istočno od Sirta, rodnoga grada libijskoga vođe, zbog čega su pobunjenici bili prisiljeni povući prema gradu Bin Džavadu.

'Na ovoj cesti noćas su nas napali pripadnici Gadafijevih vojnih snaga, zbog čega smo se morali povući', rekao je za Reuters 28-godišnji pobunjenički časnik Hamad al-Avani. Opisao je kako su ih pro-gadafijeve snage napale raketama, ručnim minobacačima i oružjem srednjeg kalibra te su ih prisilili na povlačenje prema Bin Džavadu.

Civilno stanovništvo koje podupire pobunjenike smatra kako naselja pred Sirtom predstavljaju potencijalnu prijetnju, jer njihovi stanovnici podupiru Gadafija. Riječ je o naseljima blizu mjesta Navfalije, 120 km istočno od Sirta. Hamad al-Avani kazao je kako su i njegovi stanovnici u noći na utorak napadali pobunjeničke snage. (Hina)