Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

UN prizemljio Gadafijeve lovce-bombardere

Gadafi prijeti da će oboriti svaki strani borbeni avion

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće sigurnosti UN prihvatilo je rezoluciju kojom se odobrava uspostava zone zabrane leta i 'sve nužne mjere' za zaštitu libijskih civila od napada snaga lojalnih pukovniku Moameru Gadafiju, javile su svjetske agencije.

U tekstu rezolucije poziva se države da 'uspostave zabranu leta u zračnom prostoru Libijske Arapske Džamahirije kako bi se zaštitili civili'. Također se daju ovlasti članicama UN-a da poduzmu 'sve nužne mjere...da zaštite civile i područja naseljena civilima, koja su pod prijetnjom napada u Libijskoj Arapskoj Džamahiriji, uključujući Bengazi, dok se isključuju strane okupacijske snage u bilo kojem obliku, na bilo kojem dijelu libijskog teritorija'.

Pročitajte i ovo Izrael napao Libanon na jugu Libanona Izrael gađao selo i ubio Hezbolahova zapovjednika Izrael napao Libanon rat s Hezbollahom Izrael pokrenuo novu seriju napada na Libanon: Imali su nekoliko ciljeva

>> Gadafijeve snage spremne osvojiti Misratu i Bengazi, Libija prijeti Sredozemlju

Rezolucijom se odobravaju praktično sve mjere osim kopnene intervencije, kako bi se zaustavili napadi koji mogu rezultirati s civilnim žrtvama. Također se nameće embargo na oružje i zamrzava imovina libijskih čelnika. Nacrt rezolucije predložili su Francuska, Velika Britanija i Libanon, kao jedina arapska članica Vijeća, a SAD se snažno založio za njezino brzo prihvaćanje.

SAD priprema akciju

Od 15 članica Vijeća sigurnosti, 10 je glasovalo za rezoluciju, ni jedna nije bila protiv a pet je bilo suzdržano - stalne članice Rusija i Velika Britanija, te Indija, Brazil i Njemačka.  Francuski ministar vanjskih poslova Francois Fillon najavio je da će Francuska, ako rezolucija bude usvojena, poduprijeti vojnu akciju protiv Gadafija u roku od nekoliko sati. SAD je objavio da priprema akciju, a od nekoliko arapskih zemalja se očekuje da pruže logističu potporu akciji. Dužnosnik talijanske vlade izrazio je spremnost Italije da svoje vojne baze stavi na raspolaganje za akciju. BBC izvješćuje kako se očekuje da će prve zračne udare izvesti francuske i britanske snage.

Odluka Vijeća sigurnosti UN donesena je u trenutku kada Gadafijeve snage napadaju Bengazi, ključno uporište pubunjenika na istoku Libije. Gadafi je putem radija poručio stanovnicima Bengazija da njegove snage noćas dolaze i da 'neće imati milosti niti suosjećanja' prema onima koji im pruže otpor. Washington, koji je prvotno okolišao oko potpore vojnom uplitanju u Libiji, postao je snažnim zagovornikom rezolucije nakon što ju je podržala Arapska liga, što je po riječima državne tajnice Hillary Clinton 'promijenilo igru'.

'Vijeće sigurnosti nema mandat'


S nedavnim napredovanjem Gadafijevih snaga prema istoku, u Obaminoj administraciji je rastao konsenzus da nametanje no-fly zone više neće promijeniti stanje, te da su potrebni agresivniji zračni udari protiv Gadafijevih tenkova i teškog topništva, što je opcija nazivana 'no-drive' zonom. SAD i njegovi saveznici također bi mogli poslati vojne savjetnike za obuku pobunjenika, rekao je jedan američki dužnosnik za New York Times.

Gadafi je jučer u intervjuu za Portugalsku radioteleviziju odbacio UN-ovu prijetnju akcijom. 'Vijeće sigurnosti UN nema mandata. Mi ne priznajemo njihove rezolucije', rekao je Gadafi. Upozorio je da bi vojna akcija predstavljala 'kolonizaciju bez opravdanja', ta da bi imala 'teške posljedice'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene