Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijetnje u slučaju intervencije

Gadafijeve snage spremne osvojiti Misratu i Bengazi, Libija prijeti Sredozemlju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Libijski čelnik Moamer Gadafi rekao je da su njegove snage spremne ponovno preuzeti nadzor nad gradovima Misratom i Bengazijem, najjačim pobunjeničkim uporištima, objavila je u četvrtak Al Arabija.

Ta arapska satelitska televizija objavila je te Gadafijeve riječi, ali bez podatka gdje je i kada to rekao. Gadafi je rekao kako će bitka u Misrati na zapadu Libije biti 'odlučena u četvrtak', a Bengazi će 'pasti bez borbe'.

Libijske oružane snage objavile su da će u nedjelju prekinuti operacije i pobunjenicima dati priliku da se predaju, prenijela je Al Arabija. Vojska je u četvrtak zračnim udarima napala tri lokacije u predgrađu Bengazija i još jedan položaj južnije od grada, rekao je pobunjenički glasnogovornik. 'Nemamo dokaza da je ijednim udarom nastala neka šteta. Nama se čini da je to upozorenje, izazov međunarodnoj zajednici', rekao je glasnogovornik u Bengaziju, koji je želio ostati anoniman da mu ne strada obitelj.

Gadafijeve su snage još daleko od grada, a kad su te snage pokušale prići jednome gradiću u kojem su naftna postrojenja, južnije od Bengazija, pobunjenici su ih opkolili. Nisu ni blizu Bengaziju', rekao je Esam Geriani, glasnogovornik pobunjeničke koalicije 17. veljače. Rekao je da Gadafijeve snage jesu prišle mjestu Zueitini, ali: 'revolucionarne su ih snage opkolile i bore se s njima'.

Pročitajte i ovo Policija pronašla pištolj kod 38-godišnjakinje uhićena je Kod majke osmero djece u grudnjaku pronađen pištolj, u čarapi metci: "Nabavila sam pištolj toga jutra..." Ilustracija Novi incident Užas u Splitu! Muškarac pratio ženu automobilom i prijetio joj nožem: "Kći je samo govorila - Mama vozi, mama vozi!"

Libija prijeti čitavom Sredozemlju u slučaju intervencije

Libijsko ministarstvo obrane zaprijetilo je u četvrtak da će napasti civilni i vojni zračni i pomorski promet na Sredozemlju u slučaju strane vojne operacije, izvijestila je agencija Jana. 'Svaka strana vojna operacija protiv Libije izložit će opasnosti zračni i pomorski promet na Sredozemlju', rekao je glasnogovornik ministarstva, prenosi agencija Jana.

'Svaki civilni i vojni objekt bit će na meti libijske protuofenzive', dodao je. 'Sredozemlje će biti izloženo velikoj opasnosti, ne samo kratkoročno već i dugoročno'. To upozorenje je stiglo dok petnaest država članica Vijeća sigurnosti UN-a u četvrtak trebaju izglasati plan rezolucije koji predviđa vojne mjere zaštite civila u Libiji, ali ne i okupaciju libijskog teritorija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene