Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ovako niska nije bila unazad 31 godinu

FUNTA OPET REKORDNO NISKA - 5 opasnosti koje prijete zbog Brexita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predikcije su katastrofalne. Što može zaustaviti ovaj pad funte?

Britanska funta i danas je nastavila padati te je dosegla najnižu razinu od lipnja 1985. godine. U odnosu na dolar funta je pala za 1,95 posto te sada jedna funta iznosi 1,2798 američkih dolara. Što se naše valute tiče, funta i dalje pada u odnosu na kunu te danas srednji tečaj HNB-a iznosi 8,8657 kuna za jednu funtu.

Pročitajte i ovo Bombardiranje Ukrajine Dvije godine sukoba Rat koji je razorio živote i promijenio zemlju ne posustaje: "Nismo očekivali da će ih biti toliko" Gužva na St. Pancrasu posljedica Brexita Gradonačelnik upozorio: "Nove kontrole Europske unije izazvat će kaos!"

Na europskim su burzama cijene dionica skliznule su i treći dan zaredom zbog zabrinutosti ulagača u vezi posljedica 'Brexita', a pod najvećim je pritiskom bankarski sektor.

Jučer je Bank of England objavila izvješće o financijskoj stabilnosti u kojem je istaknuto pet najvećih rizika u gospodarstvu Ujedinjenog Kraljevstva, ali i globalnom gospodarstvu nakon izglasavanja Brexita.

Prvo, velika je opasnost od zaduženja kućanstava. Bank of England upozorava da bi rast ove vrste zaduženja mogao biti velik i 'prema povijesnim i prema međunarodnim standardima'.

Nadalje, postavlja se pitanje tržišta nekretnina. Prije šest mjeseci cijena nekretnina u UK počela je rapidno rasti, da bi se odmah po izglasavanju Brexita počela strmoglavo padati. Pitanje je gdje će stati.

Treće - deficit. I prije izglasavanja Brexita deficit opće države iznosio je 6,9 posto BDP-a što je rekordna razina za Ujedinjeno Kraljevstvo.

Teško je ne spomenuti i probleme koje Brexit izaziva na globalnim tržištima i svjetskim gospodarstvima. Najviše su pogođene zemlje eurozone, posebno banke, koje se moraju nositi s mnogobrojnim lošim kreditima.

I dakako, tu je nestabilnost financijskih tržišta. Ona su lako podložna promjenama, a situacije poput Brexita mogu ih učiniti nestabilnima i krhkima što u konačnici može nanijeti znatnu štetu realnom sektoru.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene