442232
442232
442232
442232
442232

BRITANCI U NOVIM PROBLEMIMA Čeka ih izazov kojim se nisu bavili od 1973. godine

  • , 04.07.2016., 14:10
  • Autor:
  • komentara

Otkako su se pridružili Europskoj uniji 1973. godine, Britanci nisu imali svoje pregovarače za trgovinske sporazume.

 
 
 
 
Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP)

Velika Britanija ima namjeru angažirati strane trgovinske pregovarače koji bi joj pomogli da se spremnije suoči s izazovima postizanja novih trgovinskih sporazuma sa zemljama Europe i šire nakon prošlomjesečne šokantne odluke o izlasku zemlje iz Europske unije, izjavio je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Philip Hammond.

"Mislim da se ne trebamo osloniti samo na ljude koji su Britanci", kazao je britanski šef diplomacije za BBC televiziju.

"Ako možemo naći Australce, Amerikance koji raspolažu iznimnom vještinom trgovinskog pregovaranja, angažirajmo i njih", kazao je Hammond.

Philip Hammond (Foto: AFP)

Philip Hammond (Foto: AFP)

Po njegovim riječima, britanska vlada poduzima korake i na ponovnom zapošljavanju bivših državnih službenika koji raspolažu vještinom trgovinskog pregovaranja. Trenutačno samo nekoliko njih od ukupno 55 britanskih dužnosnika u Europskoj komisiji radi na trgovinskim sporazumima.

Britanija je suočena sa zadaćom ponovnog pregovaranja o svojim odnosima s Europskom unijom nakon što su britanski glasači 23. lipnja donijeli na referendumu odluku o izlasku iz europskog bloka.

Ona također mora ponovno definirati svoje trgovinske odnose s više od 50 zemalja diljem svijeta, koje imaju sporazume s Europskom unijom.

Europska komisija pregovara u ime zemalja članica Europske unije o trgovinskim sporazumima s drugim zemljama što znači da Britanija nije imala svoj pregovarački tim trgovinskih pregovarača otkako se pridružila europskom bloku 1973. godine.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se