Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rješenja pitanja imovine koju su u Istri napustili talijanski državljani nakon Drugog svjetskog rata nije preduvjet za ulazak Hrvatske u EU, rekao je u ponedjeljak u Trstu Franco Frattini, koji je svoj položaj potpredsjednika Europske komisije suspendirao radi talijanske predizborne kampanje, javlja agencija ANSA.


Rješenje pitanje napuštene imovine talijanskih državljana "nije preduvjet za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, no bila bi to gesta od velike važnosti za Talijane", rekao je u ponedjeljak Frattini, izvijestila je talijanska agencija ANSA.

Vezani članci Ivo Sanader Gdje su pare? HDZ ima novca, ali država muku muči s naplatom u postupcima protiv Ive Sanadera Marijana Petir (Foto: Facebook/Marijana Petir) Pa, čestitamo! Marijana Petir uštedjela više od 5 milijuna kuna. Ima promjena i kod premijera Plenkovića

"Očekujemo od premijera Sanadera konkretnu gestu dobre volje. Posljednji put kada smo o tome razgovarali vidio sam da ta dobra volja postoji, premda je prate mali koraci. Moramo nastaviti diplomatsku akciju", rekao je Frattini odgovarajući na pitanja novinara tijekom posjeta Trstu.

Bivša SFRJ i Italija su potpisale sporazume kojima se Jugoslavija obvezala isplatiti 110 milijuna dolara za nadoknadu optantske imovine koja je konfiscirana nakon rata.

Do svoga raspada 1991. Jugoslavija je isplatila 18 milijuna US dolara. Slovenija i Hrvatska, dvije sljednice Jugoslavije, dogovorile su podjelu preostalog duga. Slovenija je preuzela 62 posto a Hrvatska preostalih 38 posto.

Slovenija je svoj dio uplatila na račun Dresdner Banke u Luksemburgu jer Rim nije htio isporučiti broj računa. Italija ne želi preuzeti novac jer smatra da dug treba riješiti u cjelini.

Dug koji, prema sporazumima, Hrvatska treba platiti Italiji iznosi 35 milijuna dolara, ali sa talijanske strane se traži da se imovina vrati u naravi.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju