Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obrana sela

Krave u Francuskoj odsad mogu slobodno mukati, a dozvoljeni su i "mirisi" sela

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Stanovnicima gradova smetalo je životinjsko glasanje nakon što su se doselili u ruralnu sredinu. Nerijetko je "buka" sela bila i predmet francuskih sudova, pa su se time odlučili pozabaviti u parlamentu. Zastupnici su sada ozakonili glasanje domaćih životinja.

Stanovnici gradova koji se odluče preseliti iz gradske vreve i mir i tišinu potražiti na francuskom selu odsad neće više moći tužiti susjede zbog glasanja životinja - kukurikanja pijetlova, mukanja krava ili roktanja svinja. Odlučio je tako parlament i ozakonio pravo domaćih životinja na glasanje.

Novim zakonom što ga je parlament izglasao u ponedjeljak navečer seljaci će biti zaštićeni u obavljanju svojih tradicionalnih poslova.

Pročitajte i ovo Čizme zagrebačkih vatrogasaca Ostali bez poklona Čizme su im ostale prazne, a žena im poručila: "Poklon za veliku dobrotu ne stane u čizme"

Nerijetko se događalo da su ljudi nenavikli na selo odlučili preseliti u prirodu, pa onda tužili susjede zbog buke koju primjerice proizvodi traktor koji u zoru polazi na rad ili lokalna pekarnica koja radi noću.

France24 piše kako se oko 500 farmera trenutačno suočava s tužbama susjeda kojima smetaju buka i mirisi s njihovih farmi.

Stotine tužbi podnesenih protiv susjeda zagušile su lokalne sudove koji će sada moći odahnuti.

Pročitajte i ovo Odron otpada snimljen iz zraka velika šteta VIDEO Ovo je strašno: Objavljena snimka iz zraka, pogledajte razmjere katastrofe

Pročitajte i ovo Miroslav Škoro i Ivica Todorić Neobičan duet VIDEO Prijo, spavaš li mirno? Škoro i Todorić zajedno zapjevali znakovitu pjesmu

Naslovnicama je tako dominirao slučaj proizvođača mlijeka koji je morao platiti susjedima 100.000 eura i preurediti svoju štalu. Godine 2019. sud je presudio u korist pijetla Mauricea, on je dobio pravo da nastavi kukurikati unatoč tužbi susjeda, vlasnika kuće za odmor koji su se žalili da im se krši njihovo pravo na mir.

Novim zakonom propisano je da se svi seoski poslovi koji se obavljaju na legalan način mogu nastaviti.

Pročitajte i ovo Stjenice Problem u Grčkoj ''Najezda stjenica, napustite smještaj, kazna 500 eura'': Otkriveno što stoji iza ovih poruka

Prijašnji zakon iz 2021. branio je takozvanu osjetljivu baštinu francuskog sela, a taj pojam označuje buku i mirise karakteristične za prirodu i selo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene