Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Francuski studenti prosvjeduju zbog sveučilišne reforme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pridruživši se prosvjedima protiv predsjednika Nicolasa Sarkozyja i njegova prijedloga sveučilišne reforme, francuski studenti nakratko su jučer blokirali vlakove u jednoj pariškoj postaji, javljaju agencije.

Stotinjak prosvjednika došlo je na tračnice kolodvora Gare du Nord i nekoliko vlakova brze željeznice TGV nije moglo prometovati, javlja Reuters. Nakon četrdeset minuta studenti su se maknuli i tako je završio njihov prosvjedni marš u kojem je bilo i manjih sukoba s policijom koja je studente brzo rastjerala suzavcem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Grčka:Štrajk gotov, bitka se seli na sudove Slika nije dostupna Sarkozy najavio reformu mirovinskog sustava

Istovremeno, radnici pariškoga metroa i autobusne službe najavili su da će se idući tjedan pridružiti štrajkovima koje su izazvali Sarkozyjevi prijedlozi mirovinske reforme.

Prema agenciji Associated Press, poziv sindikata CGT-a na štrajk povećava izglede da se ponove veliki prekidi prometa kakvi su se Francuskoj dogodili prošli mjesec u prvome valu prosvjeda protiv Sarkozyjeva plana da smanji mirovinske povlastice nekim državnim zaposlenicima.

Glasnogovornik CGT-a Jaques Eliez rekao je da će sindikat pozvati na štrajk do daljnjega u pariškome metrou i autobusima u glavnome gradu pod upravom transportnih vlasti RATP.

Među zaposlenicima RATP-a najviše je članova sindikata CGT-a. I drugi sindikat, Sud-RATP najavio je štrajk do daljnjega.

Sadašnji studentski prosvjedi manji su nego lanjski zbog kojih je tadašnji premijer Dominique de Villepin morao povući planove
olakšavanja poslodavcu da zapošljava i otpušta mlade radnike.

Iako su danas prosvjedi manji, oni rastu, piše Reuters, i u
kombinaciji sa štrajkom prijevoznika i energetskog sektora mogli bi postati prvi veći izazov Sarkozyjevu programu gospodarske i socijalne reforme.

Policija je prošlu noć rastjerala prosvjednike iz Sorbonne, pariškoga sveučilišta koje je bilo srce studentskih prosvjeda 1968.

Vlada je suočena s potencijalno golemim štrajkovima zbog plana reforme mirovinskih prava zaposlenika u javnom sektoru, a studenti prosvjeduju zbog zakona o sveučilištima što je donesen protekloga ljeta.

Taj zakon daje milijardu eura (7,34 miljarde kuna) visokom školstvu, jamči sveučilištima veću slobodu izbora studenata i otvara put privatnom financiranju.

Studentski sindikati tvrde da taj zakon ništa ne čini u borbi protiv studentskoga siromaštva i da će stvoriti sustav koji financiranje fokusira na nekoliko elitnih institucija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene