Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Između 312 i 326 mjesta

Socijalistima apsolutna većina, Nacionalna fronta u parlamentu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Socijalistička stranka (PS) francuskog predsjednika Franoisa Hollandea dobila je u nedjelju apsolutnu većinu u Nacionalnoj skupštini, po završetku drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj, prema procjenama instituta za ispitivanje mnijenja.

Socijalisti i dvije satelitske stranke dobile bi između 312 i 326 mjesta od 577, to jest puno više od apsolutne većine (289), Zeleni između 18 i 24, radikalna ljevica (Lijeva fronta) između 9 i 11, po podacima instituta Sofres i CSA.

Najveća oporbena stranka Savez za narodni pokret (UMP) Nicolasa Sarkozya i njezini saveznici imaju između 212 i 234 mjesta, krajnja desnica između 1 i 4 mjesta, po tim procjenama.

Pročitajte i ovo Pronađene kosti nestalog dječaka Emilea tužan kraj potrage Pronašla je lubanju nestalog dječaka Emilea, ovo je njezino jezivo svjedočanstvo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne

Nacionalna fronta ponovno u francuskom parlamentu

Francuski socijalisti dobili su većinu glasova na parlamentarnim izborima u Francuskoj, prema procjenama, i najvjerojatnije se neće morati oslanjati na zelene i ekstremnu ljevicu kako bi formirali vladu a u parlament će ući i krajnje desna Nacionalna fronta. Ta stranka će prema procjenama dobiti tri predstavnika u francuskom parlamentu ali među njima neće biti Marine Le Pen koja je izgubila na izborima, već će zastupnica biti njena nećakinja Marion Marechal Le Pen.

Socijalisti i dvije satelitske stranke dobile bi između 312 i 326 mjesta od 577, to jest puno više od apsolutne većine (289), Zeleni između 18 i 24, radikalna ljevica (Lijeva fronta) između 9 i 11, po podacima instituta Sofres i CSA.

Najveća oporbena stranka Savez za narodni pokret (UMP) Nicolasa Sarkozya i njezini saveznici imaju između 212 i 234 mjesta, krajnja desnica između 1 i 4 mjesta, po tim procjenama

Ministar financija Pierre Moscovici rekao je da ovaj rezultat predstavlja glas poverenja u vladu Francoisa Hollanda.

Na izborima je, međutim, u La Rochellu izgubila Segolene Royal bivša supruga predsjednika Francoisa Hollandea. Francuska prva dama Valerie Trierweiler pružila je u utorak potporu protivniku Segolene Royal mladom socijalistu, disident Olivieru Falorniju.
(Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene