Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius zatražio je zatvaranje francuskih ambasada, konzulata i internacionalnih škola u gotovo dvadeset zemalja zbog straha od napada nakon objave nove karukature proroka Muhameda.


Francuzi su s razlogom zabrinuti za sigurnost svojih građana jer je do sada u nasilnim prosvjedima ubijeno više od 30 ljudi. Ministar Fabius je naložio da se sva veleposlanstva, konzulati i škole zatvore u petak zbog straha od prosvjeda nakon muslimanskih molitvi, prenosi BBC.

Vezani članci Policija, ilustracija Užas u Velikoj Gorici: Muškarac napao majku (32) i dijete u dvorištu kuće, dijete je teško ozlijeđeno Antarktika Znanstvenici u šoku: Prvi put u povijesti na Antarktici izmjereno više od 20 stupnjeva Celzijevih

'Izdao sam upozorenje za posebne mjere sigurnosti u zemljama u kojima bi objava karikature mogla uzrokovati probleme za francuske građane', rekao je Fabius.

Zabrinutost francuskog naroda potkanula je objava karikature proroka Muhameda u francuskom satiričkom tjedniku. Magazin je na naslovnici najnovijeg broja objavio karikaturu proroka Muhameda s naslovom 'Intouchables 2', odnosno 'Nedodirljivi 2' te natpis: 'Ne smijemo se smijati''.

>> Francuski tjednik opet objavio karikaturu proroka Muhameda

Glavni urednik magazina koji je objavio karikaturu proroka Muhameda izjavio je kako se ne boji mogućih napada te da će karikatura šokirati one koji žele biti šokirani. Međutim, policija je procijenila da postoji mogućnost napada na redakciju te je poslala dodatne policijske snage koje će je osiguravati.
Mnogi nasilne prosvjede zbog spornog filma smatraju napadom na slobodu govora.

Upravo je u Francuskoj najveća populacija muslimana u Europskoj uniji, gdje čine čak 10 posto stanovništva.

PROVJERENO: Pozadina brutalnih reakcija na film o proroku Muhamedu

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook