Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kršenje međunarodnog prava

Francuska prozvala Iran zbog pogubljenja, London osudio barbarski čin: "Pogubljenje neće ostati neosporeno"

Alireza Akbari
Alireza Akbari Foto: Afp
Francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna prozvala je u subotu iranskog otpremnika poslova u Parizu zbog pogubljenja britansko-iranskog državljanina pod optužbom za špijunažu, dok istodobno iz Londona stižu oštre osude tog barbarskog čina.

"Upozoren je da ponovljena iranska kršenja međunarodnog prava ne mogu ostati bez odgovora, posebno u pogledu postupanja prema stranim državljanima koje samovoljno pritvara", navodi se u priopćenju francuskog ministarstva.

Iransko pravosuđe priopćilo je ranije da je Alireza Akbari, britansko-iranski državljanin koji je nekoć bio zamjenik teheranskog ministra obrane, pogubljen vješanjem, unatoč pozivima iz Londona da ga Teheran oslobodi.

London je osudio barbarski čin koji neće proći bez odgovora i najavio poziv iranskog otpravnika poslova. Britanski premijer Rishi Sunak rekao je da je pogubljenje bezosjećajan i kukavički čin koji je izveo barbarski režim. Iranski vladari nisu poštovali ljudska prava vlastitog naroda", rekao je Sunak, dodajući da su njegove misli s Alirezinim prijateljima i obitelji.

Pročitajte i ovo Prosvjednici protiv nacista okupljeni ispred rodne kuće Adolfa Hitlera (žuta kuća desno) BORBA S MITOM Preuređuje se rodna kuća Adolfa Hitlera: Cijena radova skočila za 11 milijuna eura

Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly rekao je da pogubljenje neće ostati neosporeno. On je ranije u petak rekao da Iran ne smije izvršiti smaknuće Akbarija, a Britanija je smrtnu kaznu opisala kao politički motiviranu.

Sjedinjene Države također su se ranije pridružile pozivima Iranu da ne pogubi Akbarija. Američki diplomat Vedant Patel rekao je da bi njegovo pogubljenje bilo nesavjesno i osudio optužbe protiv njega kao politički motivirane.

Pročitajte i ovo Ministar Davor Filipović Nakon sjednice Vlade Ministar Filipović kaže da trgovci vraćaju cijene, Butković rekao što sigurno neće poskupjeti

Dr. Sanam Vakil, stručnjakinja za Iran u think tanku Chatham House, rekla je da će iranski režim iskoristiti Akbarijevu smrt kako bi sugerirao da su strani čimbenici raspirivali nemire protiv vlade, povezujući prosvjede s optužbama da su zapadne nacije pokušavale destabilizirati Islamsku republiku.

"Održavanje narativa o uključenosti Zapada način je da se održi jedinstvo među političkim establišmentom", rekla je Vakil za BBC Radio 4 u programu Today.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova podupiralo je obitelj Akbarija i više puta je pokrenulo njegov slučaj kod iranskih vlasti. Zatražen je i hitan konzularni pristup, ali do toga nije došlo jer iranska vlada ne priznaje Irancima dvojno državljanstvo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene