Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuske službe analiziraju oružje koje je predala separatistička organizacija ETA, a premijer Bernard Cazenueve je poručio kako će, u suradnji sa Španjolskom, provjeriti je li predano svo oružje te je li oružje povezano s neriješenim slučajevima iz prošlosti.


Francuska policija u subotu je na jugozapadu Francuske pronašla oko 120 komada vatrenog oružja, tri tone eksploziva, detonatore i metke. Organizacija Obrtnici mira, sastavljena od više aktivističkih baskijsko-francuskih udruga, posredovala je u razoružanju te priopćila u Bayonneu, glavnom gradu francuske Baskije, kako je predano svo oružje koje je imala ETA. Dnevne novine El Mundo sa sjedištem u Madridu navode kako nedostaje još 150 pištolja.

Vezani članci Teroristički napad u Nici - 1 Uhićen muškarac povezan s terorističkim napadom u Nici. Na drugom kraju zemlje ustrijeljen muškarac koji je prolaznicima prijetio pištoljem Neredi u Italiji Vlasnik restorana u Italiji pozvao 90 ljudi na večeru: "Možete me uhititi, neću ga više zatvoriti"

Španjolska je zatražila od Francuske podatke o prikupljenom oružju istaknuvši da bi ono moglo pomoći u istrazi oko 300 neriješenih slučajeva povezanih s ETA-om.

Euskadi Ta Askatasuna, na baskijskom jeziku Baskija i Sloboda, obustavila je oružane aktivnosti 2011. nakon pet desteljeća dugog nastojanja stvaranja nezavisne Baskije na sjeveru Španjolske i jugozapadu Francuske. Od nastanka 1959. pripisuje joj se oko 829 ubojstava od čega su polovica bili španjolski policijaci i vojne osobe. Većina njezinih meta bila je u Španjolskoj gdje je postavljala bombe dok su joj skrovišta bila na jugozapadu Francuske, u pokrajini Baskiji.

U razoružanju ETA-e nisu sudjelovali Pariz i Madrid, nego je ono provedeno preko posrednika aktivista. Te posrednike u ispituju francuske službe, izvijestila je španjolska javna televizija TVE. Posrednici su u subotu rekli da je zahvaljujući civilnom društvu oružje konačno predano. ETA je u petak optužila Madrid i Pariz za opstruiranje razoružanja u ranijim nastojanjima.

ETA je 2010. najavila prestanak oružanih aktivnosti a 2011. proglasila konačni prestanak “oružane borbe” no nije bila predala oružje. Posljednjih godina su nastavljena uhićenja njezinih članova a lani su na jugozapadu Francuske otkriveni i privedeni njezini visokopozicionirani dužnosnici. Grupa se nalazi na listi terorističkih skupina u EU. Španjolski ministar unutarnjih poslova Juan Ignacio Zoido rekao je kako se ETA sada mora raspustiti. (HINA)