Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostavilo bijeli trag

FOTO Što je to snimljeno na večernjem nebu iznad Falklanda?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na jugu Atlantskog oceana snimljen je pad objekta koji je doletio iz svemira, a iza sebe je ostavio bijelo trag.

Dio satelita GOCE-a, koji se zbog nedostatka goriva u noći na ponedjeljak po hrvatskom vremenu raspao visoko u Zemljinoj atmosferi, snimljen je kako pada na nebu iznad Falklandskih otoka u južnom dijelu Atlantskog oceana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Snimila ESA Zastrašujuća snimka splitskog požara iz svemira Slika nije dostupna Kraj misije Europski satelit GOCE ostao bez goriva, nitko ne zna gdje će pasti na Zemlju

>> Satelit GOCE pao je na Zemlju

'Ulovio' ga je Bill Chater, koji je fotografiju objavio na svom Twitter profilu, a najavio je da će sljedećeg tjedna objaviti i videosnimku GOCE-ovog pada.

'Iza njega je ostao dugi trag dima, koji je svijetlio na tamnom nebu. Vjerojatno ga je osvijetlilo Sunce koje je tada upravo zašlo', rekao je Chater za BBC.

GOCE je bio u vlasništvu Europske svemirske agencije (ESA), koja na ovakav način satelit nije izgubila 25 godina. Zbog dizajna su ga često zvali 'Svemirskim Ferrarijem'.

Namjena mu je bila praćenje varijacija gravitacijskog polja Zemlje, a izgrađen je prije stupanja na snagu međunarodnog sporazuma koji određuje da znanstveni sateliti moraju imati sustav potiskivanja koji omogućuje da nakon misija padnu u more, daleko od nastanjenih područja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene