Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izgorio u atmosferi

Satelit GOCE pao je na Zemlju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prve procjene mjesta na koje su pali mogući ostaci satelita, vrlo su široke i variraju od istoka Azije, preko Zapadnog Pacifika do Antarktika.

Nekontrolirani pad na Zemlju satelita GOCE je prvi te vrste u više od 25 godina, otkako ESA šalje misije u svemir. Njegov pad bio je neizbježan, jer je satelit ostao bez goriva, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Snimila ESA Zastrašujuća snimka splitskog požara iz svemira Slika nije dostupna Držimo "fige" Povijesno slijetanje prve europske letjelice na površinu Marsa!

Misija GOCE je operirala u ekstremno niskoj orbiti oko zemlje, na visini od 224 kilometra, što je najniža visina bilo kojeg znanstvenog satelita. Zbog toga je bilo potrebno stalno koristiti njegov električni motor i potisnike kako bi zadržao tu visinu. Prošlog mjeseca rezerve goriva su nestale i satelit je počeo padati nazad prema površini Zemlje.

>> Evo gdje bi mogli pasti neki dijelovi satelita GOCE

Satelit GOCE, lansiran 2009. za praćenje varijacija gravitacijskog polja Zemlje. GOCE je izgrađen prije stupanja na snagu 2008. međunarodnog sporazuma koji određuje da znanstveni sateliti moraju imati sustav potiskivanja koji omogućuje da nakon misija padnu u more, daleko od nastanjenih područja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene