Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Isključili transpondere

FOTO Drama iznad Baltika: Ruske ratne avione presreli Nijemci i Britanci

Ruski avioni koje su presreli njemački i britanski ratni avioni - 3
Ruski avioni koje su presreli njemački i britanski ratni avioni - 3 Foto: Team Luftwaffe
Britanski i njemački ratni avioni iznad Baltika su presreli dva ruska ratna aviona i jedan špijunski avion.

Ratni avioni Velike Britanije i Njemačke iznad Baltika su presreli dva ruska ratna aviona Suhoj Su-27 i jedan špijunski avion Iljušin Il-20, objavljeno je na službenom profilu njemačkog ratnog zrakoplovstva na Twitteru.

Pročitajte i ovo Tenk T-14 Armata nove aktivnosti Rusija se domogla novih tenkova: "Njihovo je raspoređivanje u Ukrajini odluka visokog rizika"

U objavi zračnih snaga također stoji da su ruski avioni letjeli bez uključenih transpondera, odnosno uređaja koji zrakoplove identificiraju zračnoj kontroli.

Presreteni ruski avioni namijenjeni su za prikupljanje neprijateljske komunikacije i signala za daljnju analizu.

Budući da je članica NATO saveza, Njemačka sudjeluje u kontroli zračnog prostora iznad država Baltika, a ranije ovog mjeseca svoje je dužnosti prebacila na Britaniju. Članice NATO-a štite prostor iznad Litve, Latvije i Estonije jer te države nemaju vlastite borbene avione.

Nakon ruske agresije na Ukrajinu povećana je stopa pripravnosti iznad Baltika. Ruski avioni redovito lete do Kalinjingrada i natrag, zbog čega su susreti s letjelicama drugih država česti.

Ruski su se avioni u posljednjih nekoliko mjeseci više puta zadržavali iznad prostora baltičkih država. Današnje je presretanje šesti put u posljednja dva mjeseca da su se britanski i njemački avioni susreli s ruskima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene