Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Astronaut Mike Hopkins snimio je 'selfie' u svemiru. Fotografiju, koja je obišla cijeli svijet, na stranici je objavila NASA.


NASA-in astronaut Mike Hopkins,koji je sudjelovao u svemirskoj šetnji, 'okinuo' je 'selfie' u svemiru. Naime, on i njegov kolega Rich Mastracchio u prošlu su subotu i u utorak popravljali pokvarenu rashladnu pumpu na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Hopkins je iskoristio taj trenutak pa se na sam Badnjak fotografirao.

Vezani članci Slika nije dostupna VAŽAN POSAO U SVEMIRU Astronauti mijenjaju baterije na ISS-u Slika nije dostupna VIDEO Ljudi su samo trenutni vladari ovog čuda

Inače, u osmosatnoj svemirskoj šetnji ruski su astronauti u petak instalirali dvije kamere s vanjske strane Međunarodne svemirske stanice za kanadski video-stream, a onda su zbog kvara morali demontirati svu tu opremu.

Zapovjednik Oleg Kotov i navigator Sergej Rjazanski izašli su iz stanice u 14 sati po srednjoeuropskom vremenu dok je ISS bio na 420 km iznad Australije, rekao je komentator misije Rob Navias tijekom NASA-ina televizijskog prijenosa šetnje.

VIDEO NASA bilježi nove uspjehe

U prvome dijelu planiranog sedmosatnog izlaska iz ISS-a ruski su kozmonauti za tvrtku UrtheCast Corp iz Vancouvera postavili video kameru visoke razlučivosti na okretnu platformu i fotoaparat srednje razlučivosti.

Ruska svemirska agencija Roscosmos pristala je postaviti kamere na stanicu vrijednu sto milijarda dolara, koja je zajednički projekt 15 zemalja, a zauzvrat će dobiti pravo na upotrebu snimaka nastalih iznad Rusije. UrtheCast planira te podatke prodavati tvrtkama i vladinim agencijama koje kupuju srodne satelitske snimke, a pretplatnicima će preko interneta besplatno davati video-stream, u nadi da će tako privući oglašavače i sponzore.

No ta je operacija zasad na čekanju jer kamere imaju neidentificiran kvar zbog kojega ne mogu komunicirati sa Zemljom.

"Nažalost, te kamere nisu poslale električni signal na Zemlju", rekao je Navias, a UrtheCast je Reutersu poslao e-mail u kojem objašnjava kako postoji "problem povezivanja s kamerama".

To je šestočlanoj posadi ISS-a već treća ovotjedna šetnja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju