Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Video snimka međunarodne svemirske postaje još jednom je dokazala veličinu planeta kojeg milijunima godina zovemo domom.


Na početku bješe velika užarena kugla koja se postupno hladila, hlađenjem je na površini nastala čvrsta kora, koja je stalno mjenjala izgled uslijed neprekidnih eksplozija i vulkanskih erupcija. Vodena para koja se hladila u atmosferi, padala je na Zemlju u obliku kiše. Počeli su se stvarati oceani. Bili su vrući, a organske tvari počele su stvarati sve složenija udruženja. Nastale su bjelančevine, masti i nukleinske kiseline, a potom i prve molekule.

Vezani članci Domagoj Mikić, novinar Nove TV Iza rešetaka su proveli gotovo četvrtinu svog života: Za Dnevnik Nove TV otkrivaju kakav je život nakon zatvora Migranti - 2 Stručnjak za sigurnost: "Otisak na leđima izbjeglica potječe ili od štapa ili od pendreka, a ne od oružja kakvo spominju"

Sablasne fotografije koje prikazuju tamnu stranu života na Zemlji

Iz dana u dan Zemlja je mijenjala svoj oblik. Pojavili su se prvi jednostanični organizmi. Milijune godina kasnije razvijeni su organizmi odlučili izaći iz mora i nastaniti kopno. U posljednjem djeliću njezina razvoja na Zemlji su se razvili i složeni organizmi, među kojima i ljudi.

Naša vladavina Zemljom nezamjetan je vremenski period u odnosu na vrijeme koje je prethodilo. No bez obzira je li e stvorio Bog ili je nastala kao posljedica "Velikog praska" koji se dogodio prije oko 13.7 milijardi godina, Zemlja je naš planet na čijem se čelu kroz milijarde godina izmjenjivalo mnoštvo vrsta. Ljudi su samo trenutni vladari ovog čuda.

'Te promjene tiču se svih nas. Utječu na skoro sva društvena i ekonomska područja'

Ona je treća planeta po udaljenosti od Sunca i najveća terestrijalna planeta u Sunčevom sistemu. Smatra se da je u današnjem izdanju osvanula prije otprilike 4,5 milijardi godina.

O nama ovisi na koji ćemo se način odnositi prema njoj, hoćemo li je zaštiti ili osuditi na propast. Kako bi je još bolje upoznali poslali smo svoju vrstu u svemir. Postavili satelite ne bi li joj se mogli diviti i sa velike udaljenosti.

Jedna takva snimka zapanjila je mnoge. Međunarodna svemirska stanica poslala je zapanjujuće snimke Mediterana i to po mraku. Na kraju ove snimke vidljiva je i Hrvatska. Pogledajte, ne sumnjamo da će i vas oduševiti ovaj naš planet Zemlja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju