Obavijesti Video Pretražite Navigacija
11. rujna

VIDEO Pogledajte kako se gradio nasljednik 'Blizanaca', novi simbol New Yorka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visok 541 metar, obrisom New Yorka zavladao je simbol američkog ponosa i otpora svim nastojanjima terorista da unište njihov način života.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tajne špijunskog života Ispovijest bivše špijunke: 'Nakon 11. rujna tražili su da mučimo i ubijamo ljude' Slika nije dostupna Traže odgovore na pitanja Čak 10.000 američkih stručnjaka želi novu istragu oko 11/9

Na današnji dan, 11. rujna 2001. godine dva putnička zrakoplova srušila su simbol 'Velike Jabuke', no danas Njujorčani s ponosom gledaju na novi simbol svojeg grada, super toranj One World Trade Center, koji je još veći i grandiozniji, nego što su to bili WTC 'Blizanci'.

>> Napadi 11. rujna 2001.: Ovako je tekao dan koji je promijenio svijet

Kad je u pitanju bila izgradnja One World Trade Center nebodera, prva je ipak na redu bila sigurnost, a potom simbolika. Za dizajn i projektiranje tornja zaslužan je arhitekt David Childs, no njegovo remek djelo nije prošlo 'iz prve' u očima gradskih vlasti.Prvi Childsov koncept bio je pun oštrih rubova i bio je asimetričan, s tornjem pomaknutim od centra, koji je podsjećao na Kip Slobode.

Njegov prvotni dizajn prošao je kroz nekoliko revizija, da bi u jednom trenutku i sama njujorška policija intervenirala s primjedbom kako bi zgrada postala 'prva meta terorista odmah po useljenju'. Svi su tražili da zdanje bude, prije svega, izrazito sigurno.

Childs se vratio za crtaći stol i osmislio dizajn koji One World Trade Center neboder čini sigurnim poput američkog veleposlanstva u nekoj stranoj zemlji.

Neboder ima vrlo široku bazu od betona, koja je otporna na eksplozije i koja je rađena na način da ne ponavlja mane koje su omogućile teroristima da 11. rujna 2001. godine uspiju srušiti 'Blizance'. Naime, prije 40 godina, kad su 'Blizanci' izgrađeni, arhitekti nisu niti pomišljali kako bi jednog dana netko s otetim zrakoplovom mogao pomisliti rušiti te nebodere, a još manje da će požari izazvani takvom eksplozijom rastopiti središnje čelične potporne stupove.
To nevjerojatno zdanje od 104 kata, ima gotovo 70 metara visoke temelje od armiranog betona. Za dekoraciju zgrade, odabrano je i napravljeno posebno zaštitno staklo, koje je izuzetno otporno na lomljenje.

Ipak, pravi ključ sigurnosti te zgrade je njezina kutijasta jezgra, izgrađena od pojačanog betona, kojeg su još prozvali i tekući čelik. Unutar te jezgre nalaze se stubišta sa stepenicama koje su 50 posto šire nego one u srušenim 'Blizancima', kako bi se izbjegle gužve pri eventualnoj evakuaciji zgrade.

Childs je omekšao monolitski izgled One World Trade Center nebodera na način da je njegove stranice nagnuo jedne prema drugima, a time je ujedno smanjio i problem s jakim vjetrovima na visini te olakšao svakodnevni stres na samoj zgradi.

Iako je neboder ogroman, on je zapravo samo jedan dio kompleksa koji se proteže na 64.750 metara kvadratnih prostora i koji sadrži više uredskih nebodera te američki nacionalni spomenik i muzej posvećen 11. rujnu.

U priloženoj fotogaleriji i 'timelapse' videu na vrhu ovog članka možete pogledati kako je tekla izgradnja najvišeg nebodera u New Yorku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene