Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zapadni Balkan

Komentar Ivane Petrović: "Hrvatska bi trebala voditi politiku malih poteza, a ne velikih ambicija"

Ivana Petrović donosi detalje o Plenkovićevom posjetu Poljskoj (Foto: Dnevnik.hr)
Ivana Petrović donosi detalje o Plenkovićevom posjetu Poljskoj (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ivana Petrović donosi detalje o Plenkovićevom posjetu Poljskoj (Foto: Dnevnik.hr) Ivana Petrović donosi detalje o Plenkovićevom posjetu Poljskoj (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Premijer Plenković u Poljskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Premijer Plenković u Poljskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Premijer Plenković u Poljskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/3 >>
Poljskog premijera sutra čeka summit Berlinskog procesa u Poznanju, gdje su se već okupili ministri vanjskih poslova. Čelnici šest zemalja zapadnog Balkana i nekoliko država Europske unije, ponovno bi trebali potvrditi perspektivu europskog širenja.

Premijer Andrej Plenković poručuje da nitko nema iluzija da će se to dogoditi preko noći. ''Što je EU sporija, što mi svi zajedno više oklijevamo, to će neki drugi globalni akteri sve snažnije, sve angažiranije i sve više raditi na svom utjecaju u tom prostoru Europe, koji je praktički omeđen članicama EU“, istaknuo je Plenković.

Pročitajte i ovo Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba Andrej Plenković, Ivan Penava Iz minute u minutu Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku"

S druge strane, ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić iznio je pozitivan stav prema predsjedanju Hrvatske.''Srbija se raduje i očekuje puno od predsjedanja Hrvatske u EU. Također smo čestitali Mariji na izboru za predsjednika Vijeća Europske unije. To je isto tako važno mjesto za naš kraj, jer smo ovdje svi naši. Znači, nama je interes da pomažemo jedni drugima'', rekao je Dačić.

Summit u Poznanju pratila je Ivana Petrović. Fokus skorašnjeg hrvatskog predsjedanja Europskom unijom je Zapadni Balkan, a Petrović je iznijela analizu mogućih premijerovih koraka te kako su povezani sa situacijom na Kosovu.

"Premijer će sigurno govoriti o obrisima onoga što Hrvatska planira u svom predsjedanju, s fokusom na zapadni Balkan. Sigurno će spomenuti veliki summit koji će se održati u Zagrebu u tom razdoblju, u razdoblju velikih izazova. Kao što svi znamo, a danas o tome svi raspravljaju, proces između Kosova i Srbije došao je u jednu jako lošu fazu. Kosovski političari su službeno izdali priopćenje da zabranjuju srpskim političarima dolazak u Kosovo. A istodobno su s Albanijom napravili sporazum o provođenju zajedničke vanjske politike.

Koliko god oni govore da je to samo na tehničkoj razini, dakle na razini samo njihovih veleposlanstava, no međutim to je očito jedan strateški potez, potez u kojem sudjeluju sve one sile o kojima je premijer govorio u svojoj izjavi. U jednom malom prostoru koji nije Euroatlantski do kraja integriran“, kaže Petrović.

Uz to komentirala je kakvu bi politiku Hrvatska trebala voditi.

"Inače, Hrvatska je trebala puno ranije napraviti svoju politiku vezanu uz zapadni Balkan, uz naše susjedstvo, i s njom se pozicionirati u Bruxellesu. Onda s njom upoznavati eurobirokrate u Bruxellesu koji o mnogim stvarima, primjerice Bosni i Hercegovini, ne znaju baš mnogo. Uz to trebali bi voditi politiku malih poteza, a ne velikih ambicija. Možda bi nas onda ta politika malih poteza dovela do toga da sad imamo svog predstavnika u portfelju susjedstva i proširenja, a to će po svemu sudeći dobiti Slovenci.

Sutra dolaze predstavnici deset zemalja članica Europske unije na najvećem nivou, na čelu s Angelom Merkel. Zanimljivo, ne dolazi francuski predsjednik Macron, on šalje predsjednika francuske Vlade. To je zapravo na neki način poruka da je skeptičan prema proširenju i da proširenja prema njegovom stavu nema dok god se Europska Unija ne reformira iznutra i ne nađe odgovore na vlastita pitanja“, zaključila je Petrović.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene