U poljskom gradu Poznanju sutra počinje šesti summit o zapadnom Balkanu u okviru berlinskog procesa.

Galerija


Uz zemlje iz našeg susjedstva sudjelovat će i čelnici 10 zemalja članica Europske unije predvođene Njemačkom. Na summitu će biti i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Vezani članci Andrej Plenković Andrej Plenković: "Nije fer da je Sjeverna Makedonija ostavljena u čekaonici za EU" Pregled tjedna Ivane Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednička kampanja je zastarjela po formi i izričaju, bez ozbiljnih programa u domeni ovlasti predsjednika

O središnjim tememam sastanka izvijestila je urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

„Teme bi se ugrubo mogle podijeliti na gospodarstvo, sigurnost i ljudska prava s osobitim naglaskom na integraciju Roma. Berlinski proces je zamišljen kao pomoć zemljama zapadnog Balkana u reformskim procesima i demokratizaciji društva kako bi spremne dočekale ulazak u Europsku uniju. Ti pomaci se baš i ne vide jer svi ti osmišljeni projekti moraju imati svoj politički okvir što nije slučaj. Ključno pitanje je s kojom monetom šefovi vlada 10 osnivača Berlinskog procesa dolaze u Poznanj na ovaj summit. Europsko vijeće nije odredilo početak pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom i prema njima je napravljena velika nepravda“, izvijestila je Petrović.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr