Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Temeljem zakona

Financijska istraga protiv bivšeg slovenskog premijera Janše

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protiv bivšeg slovenskog premijera, sada oporbenog čelnika Janeza Janše pokrenuta je financijska istraga temeljem zakona o oduzimanju imovine nezakonita izvora, objavili su u utorak slovenski mediji.

Kako piše ljubljanski dnevni list "Dnevnik", istraga koju je pokrenulo specijalizirano tužiteljstvo i u koju su uključeni policija, porezna uprava, ured za pranje novca i protukorupcijska komisija obuhvaća razdoblje od 2000. do listopada ove godine i Janšinu 640.000 eura vrijednu imovinu u nekretninama i automobilima.

Istražuje se i imovina Janšinog brata Rajka, supruge Urške i njene sestrične Nataše Pajenk, za koju se sumnja da je raspolagala Janšinim računima.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Slika nije dostupna Hoće li podignuti i optužnicu? Slovenija: Završena financijska istraga protiv Janše, pod upitnikom zakonitost stečene imovine

>> Slovenija: Vladajuća koalicija nezadovoljna rezolucijom EPP-a o Janši

U istu financijsku istragu uključena je i imovina Jože Zagožena, nekada istaknutog člana Janšine stranke, koji je zajedno s njim na prvostupanjskom sudu u Ljubljani bio osuđen na prvostupanjsku kaznu zatvora i novčanu kaznu u korupcijskoj aferi Patria, ali je u međuvremenu umro, a na čije je ime u austrijskim bankama otkriveno 271.000 eura, navodi list.

Faksimil odredbe specijaliziranog tužiteljstva o financijskoj istrazi protiv Janše i njegova kruga te članova njegove obitelji prvi je u ponedjeljak objavio Janšinoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) blizak tjednik "Demokracija", tvrdeći da se radi o obliku političke kontrole i pritiska koji vlastima omogućava prisluškivanje oporbenog prvaka, koji negira da je njegova imovina nezakonita izvora i na višem sudu želi dokazati da nije od Patrije primio mito za nabavu oklopnih vozila od finske tvrtke.

Janša je izjavio da se istraga o financijskom stanju koja se vodi protiv njega i osoba koje su s njim povezane vodi bez ikakvog opravdanja i da je politički motivirana.

>> 'Proces protiv Janše je bio montiran'

'Radi se o tajnom predkaznenom postupku bez ikakva zakonskog utemeljenja', rekao je Janša na konferenciji za novinare, komentirajući pokretanje istrage specijalnog tužiteljstva protiv njega, njegove supruge Urške i još nekih osoba koje su u vezi s Janšom o financijskoj imovini za koju se sumnja da je stečena nezakonito pa bi mogla biti blokirana ili zaplijenjena.

'Zamislite obrnutu situaciju, u kojoj bih ja bio predsjednik vlade, a državni tužitelj dobio nalog da policija mora detaljno pratiti Alenku Bratušek ili Boruta Pahora. U tom bi se slučaju pisalo o državnom udaru, totalitarizmu i slično, a sada toga nema', rekao je Janša, dodajući da u njegovu slučaju nije ispunjen nijedan uvjet za provođenje financijske istrage kojom ga se pokušava politički pratiti i diskreditirati te da je u okviru istrage bio saslušan i vrtlar kod kojega je kupio neke biljke.

'Ne protivim se istrazi o izvorima moje imovine koje sam poreznoj upravi već pojasnio, ali mi smeta da se to događa u godini kad se očito približavamo prijevremenim izborima i da organi gonjenja operativno istražuju lidera oporbe iza kojega stoji 300.000 glasova birača. U nekim drugim državama to bi izazvalo drukčije reakcije', rekao je Jnaša na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Dodao je da se prema anonimnom izvoru iz tužiteljskih redova, koje je prenio njegovoj stranci blizak tjednik 'Demokracija', odvija akcija čiji je cilj da se on kao predsjednik najjače oporbene stranke 'uguši' različitim sudskim postupcima, ako ga se i ne bude moglo inkriminirati. 'Toj gospodi poručujem da mene neće ugušiti, ali da guše demokraciju i vladavinu prava', rekao je Janša.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene