Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera Patria

Slovenija: Vladajuća koalicija nezadovoljna rezolucijom EPP-a o Janši

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska je vladajuća koalicija izrazila nezadovoljstvo rezolucijom Europske pučke stranke o zabrinutošću prvostupanjskom presudom Janezu Janši u aferi Patria.

Rezolucija kojom je skupština Europske pučke stranke (EPP) izrazila zabrinutost u vezi s prvostupanjskom presudom bivšem slovenskom premijeru Janezu Janši naišla je na oštru reakciju stranaka u koaliciji premijerke Alenke Bratušek.

Pročitajte i ovo Zoran Janković Velika istraga Pretresi širom Slovenije: Na udaru njihov najpoznatiji gradonačelnik, u sve umiješan i nogometni klub? Dragan Kovačević - 2 On najavio kaznenu prijavu USKOK podigao optužnicu protiv Dragana Kovačevića: Za mito uzimao skupa odijela

Predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Igor Lukšič izjavio je da rezolucija znači eskalaciju pritiska na slovensko sudstvo Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi Janša, a članica je EPP-a.

>> VIDEO Slovenska televizija povukla crtić o Janši! Pogledajte zašto

Skupština EPP-a u svojoj je rezoluciji među ostalim navela da je stanje u slovenskom pravosuđu, po ocjeni Europske komisije, nezadovoljavajuće i da je EPP zabrinut prvostupanjskom osuđujućom presudom Janši, kojemu treba osigurati pošteno suđenje uz pretpostavku nedužnosti, ne isključujući ga iz političke utrke.

Uz to, skupština EPP-a je u rezoluciji uputila poziv Vijeću Europe i OESS-u da prate proces na kojemu je Janša prvostupanjskom presudom osuđen na dvije godine zatvora i novčanu kaznu u korupcijskoj aferi Patria, vezanoj uz nabavu oklopnih vozila za Slovensku vojsku u vrijeme prve Janšine vlade (2004.-2008. godine), a Sloveniju da provede političku lustraciju prema osobama nekadašnjeg nedemokratskog režima.

'Radi se o eskalaciji pritiska SDS-a na sud. Ta praksa razotkriva vrednote svih europskih konzervativaca koji samo brane svoje ljude i svoje interese. Htjeli bi vladati autoritarno i ukloniti sve političke protivnike. Takvu ponudu će na izborima za Europski parlament odbiti velikom većinom', rekao je Lukšič.

'Dok vlada Alenke Bratušek radi sve da se što prije izađe iz teške financijske krize i pokrene gospodarstvo, od europske desnice dobivamo naputke o lustraciji', rekla je za portal slovenskog Telekoma Janja Klasinc iz stranke Pozitivna Slovenija (PS) koju vodi Bratušek.

'U Sloveniji sude sudovi, a ne stranački tribunali', rekla je Klasinc, dodavši da je rezolucija donesena pod utjecajem Janšine stranke koja je jedna od triju slovenskih stranaka desnog centra koje su uključene u EPP.

Janša se nakon presude u lipnju ove godine na presudu žalio pa će o njoj odlučivati viši sud, a želeći ubrzati postupak obratio se Europskoj pučkoj stranci (EPP), koja je potom donijela rezoluciju o kojoj je riječ. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene