Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oporbene kolege ogorčene

'Proces protiv Janše je bio montiran'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Presuda kojom je Janez Janša nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora zbog korupcije pri nabavi oklopnih vozila za slovensku vojsku 2006. godine, kad je bio premijer, izaziva političku napetost i nezadovoljstvo stranaka desnice, posebno Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS) čije su reakcije ogorčene.

Jožef Tanko, predsjednik zastupničkog kluba te stranke na čijem je čelu Janša, rekao je da se radilo o "montiranom procesu" na kojem je Janša osuđen zbog svojih političkih uvjerenja i bez dokaza, odnosno s dokaznim sudskim postupcima "ispod standarda Bjelorusije".

Pročitajte i ovo Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji Ilustracija od Australije Europska vojna sila nabavlja više od 100 oklopnih vozila

>> Janša: Ovo je politički montiran proces

Zastupnik iste stranke u Europskom parlamentu i njen kandidat na lanjskim predsjedničkim izborima Milan Zver ocijenio je da je sud poslao "zastrašujuću poruku" građanima da se u Sloveniji može biti osuđen bez dokaza. Zato će Janša i ostala dvojica koji su zajedno s njim osuđeni pravdu vjerojatno morati potražiti pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu, naveo je Zver.

Presudu je zbog iznesenih dokaza ocijenila neuvjerljivom i Ljudmila Novak, predsjednica demokršćanske stranke Nova Slovenija (NSI), koja je u bivšoj Janšinoj vladi bila ministrica za dijasporu.

>> Janez Janša prvo dobio BUKET CVIJEĆA, a onda...

Do osuđujuće presude Janaši s obzirom na iznesene dokaze nije smjelo doći, ocijenila je Novak, dodajući da bi svaka presuda trebala stajati na čvrstim dokazima, te da se boji da se slovensko sudstvo "koje je i inače na slabom glasu" još više osramotilo presudom koja polarizira javnost i "ugrožava demokraciju".

Predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) Franci Bogovič rekao je da očekuje da će u žalbenom postupku na višim sudskim instancama slučaj biti zaključen "nepristrano i stručno" i da to neće predugo trajati, ali presudu nije komentirao.

>> Afera Patria: Za Walterom Wolfom raspisana tjeralica

Pozitivna Slovenija (PS), stranka koju vodi premijerka Alenka Bratušek, nepravomoćnu sudsku presudu odbila je komentirati, ali je ministar obrane Roman Jakič, član te stranke, rekao da bi ugovor s Patriom na osnovi protukorupocijske klauzule koja je u njega ugrađena prilikom potpisivanja 2006. godine mogao biti poništen, ako presuda Janši i ostaloj dvojici koja su osuđena u istom slučaju, bude potvrđena na višim instancijama i bude potvrđena.

Ugovor s finskom tvrtkom predviđao je nabavu 135 oklopnih naoružanih transportera za slovensku vojsku, ali je prošle godine sporazumno raskinut, no Slovenija bi ako se korupcija potvrdi i u pravomoćnoj presudi mogla tražiti povrat novca koje je platila za 30 transportera koji su isporučeni i plaćeni prije raskida ugovora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene