Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAVALA ARAPSKIH INVESTICIJA U REGIJI

Financial Times otkriva zašto bliskoistočni investitori ulažu u Balkan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ulaganjima tvrtki s Bliskog istoka na Balkanu pozabavio se Financial Times. Otkrivaju zašto je baš to područje zanimljivo bliskoistočnim invetsitorima.

Iako neki misle da je investicijski interes Bliskog istoka na Balkanu potaknut strateškim ili religijskim ciljevima, mnogi drugi smatraju da su razlozi više financijske prirode.

Pročitajte i ovo Joe Biden Ne žele eskalaciju Američki predsjednik Joe Biden jasno poručio: "Nećemo sudjelovati ni u kakvoj izraelskoj protuofenzivi na Iran" Sastanak izraelskog ratnog kabineta Sukob na Bliskom istoku VIDEO/FOTO Klizi li svijet u novi rat? Izrael će odgovoriti Iranu: ''Imamo planove za obranu i napad''

Među njima je Ivan Cakarević iz tvrte Rooftop Capital: ''Radi se o pogodnoj lokaciji na sjecištu putova, gdje je cijena rada konkurentna, a nakana pristupanja Europskoj uniji čini cijelu regiju privlačnom za ulaganja'', rekao je za Financial Times.

Dok je pozornost medija na tvrtkama iz arapskih zemalja, direktor tvrtke Coreside Srđan Vujčić procjenjuje da je za čak 80 posto investicija u nekretnine u regiji zaslužan - Izrael. ''Izraelski investitori su se koncentrirali na maloprodajne parkove i trgovačke centre'', rekao je James Gunn, direktor Poseidon grupe, koji ima desetogodišnje iskustvo u regiji.

Gunn također naglašava da raste i interes južnoafričkih ulagača, koji u svojoj zemlji imaju problema s valutnim rizicima i ekonomskom nestabilnošću.

Među njima je i tvrtka Reit Hyprop iz Johannesburga koje je kupila 60 posto beogradskog trgovačkog centra Delta City u veljači prošle godine, zatim crnogorski Delta City u Podgorici, te trgovački centar u Skoplju. Tu je i primjer južnoafričke tvrtke New Europe Property Investments koja je kupila zagrebački Arena Centar krajem prošle godine.

Susjedna BiH često je bila na meti napisa o arapskim investitorima kojima su naročito zanimljive nekretnine za odmor, stanovanje i trgovinu.

Tako je saudijski Al Shiddi Trading uložio u sarajevski City Centre. Tu je i investicija od 2,3 milijarde eura iza koje stoje ulagači iz Ujedinjenih Arapskih Emirata - Buroj Ozone pokraj Sarajeva.

No, ove arapske investicije nisu naišle na sveobuhvatnu dobrodošlicu. Neki se građani žale na sraz kultura i konzervativizam u zajednicama gdje se započinju projekti, piše Financial Times.

''Kapital ne poznaje religiju ni granice, poznaje samo profit. Stoga ne biste trebali misliti da zaljevske države ovdje ulažu zbog muslimanskog naroda, ulažu zato jer mogu zaraditi u Bosni i Hercegovini'', tvrde u BiH državnoj Agenciji za unapređenje stranih investicija.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene