Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjedok tvrdi da stoji iza 1000 ubojstava

PREDSJEDNIK KOJI JE IMAO JE SVOJ ODRED SMRTI 'Žrtvama bi skinuli odjeću, isjekli tijela na komade i spalili'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rodrigo Duterte, filipinski predsjednik, naručio je ubojstva najmanje tisuću političkih oponenata i kriminalaca u vrijeme dok je bio gradonačelnik u Davau.

Neke je i sam ubio, tvrdi bivši izvršitelj Edgar Matobato (57) koji je na saslušanju u filipinskom Senatu u četvrtak priznao da je sudjelovao u oko 50 otmica i ubojstava iza kojih stoji Rodrigo Duterte.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spreman pomoći Putinu Čelnik azijske države nudi se za eksperiment: "Kada dođe rusko cjepivo, javno ću si ga sam ubrizgati" Slika nije dostupna Krvavi mandatar Najavljuje pokolje, žao mu je što nije silovao, a narod ga želi za predsjednika



'Žrtvama bi skinuli odjeću, isjekli tijela na komade i spalili', kazao je Matobato. Jedna od žrtava, muškarac za kojeg se sumnjalo da se bavio otmicama, navodno je živ bačen krokodilima 2007. godine. Drugi su pokopani u kamenolomu jednog od članova Odreda smrti u Davau koji je bio sačinjen od policajaca i bivših pobunjenika.

Govoreći pod prisegom Matobato je rekao: 'Naš posao je bio ubijati dilere droge, silovatelje i otmičare.'

No, priznao je i da njihove mete nisu uvijek bile pripadnici krim miljea. Jedna žrtva navodno je bio dečko Duterteove sestre koji ga je kritizirao dok je bio gradonačelnik Davaoa, a četvorica su bila zaštitari njegovog političkog rivala.

Jednog dužnosnika ministarstva pravosuđa Rodrigo Duterte sam je dokrajčio, tvrdi Matobato koji kaže kako se povukao iz odreda smrti jer je 'imao grižnju savjesti' te se javio u program za zaštitu svjedoka. Međutim, kad je Duterte postao predsjednik u lipnju, u strahu za život napustio je program.

Pristao je dati iskaz pred odborom Senata koji vodi istragu o masovnim ubojstvima na Filipinima. Otkada je Rodrigo Duterte predsjednik, ubijeno je više od 3000 pripadnika narko miljea.

Duterteov glasnogovornik poručio je kako je Komisija za ljudska prava već vodila istragu o optužbama koje je iznio Matobato te da su odbačene, piše Sky News.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene