Saslušanje u Senatu - Je li filipinski predsjednik naručivao ubojstva? (Foto: AFP)
Saslušanje u Senatu - Je li filipinski predsjednik naručivao ubojstva? (Foto: AFP)

Rodrigo Duterte, filipinski predsjednik, naručio je ubojstva najmanje tisuću političkih oponenata i kriminalaca u vrijeme dok je bio gradonačelnik u Davau.


Neke je i sam ubio, tvrdi bivši izvršitelj Edgar Matobato (57) koji je na saslušanju u filipinskom Senatu u četvrtak priznao da je sudjelovao u oko 50 otmica i ubojstava iza kojih stoji Rodrigo Duterte.

Edgar Matobato (NOEL CELIS / AFP)


'Žrtvama bi skinuli odjeću, isjekli tijela na komade i spalili', kazao je Matobato. Jedna od žrtava, muškarac za kojeg se sumnjalo da se bavio otmicama, navodno je živ bačen krokodilima 2007. godine. Drugi su pokopani u kamenolomu jednog od članova Odreda smrti u Davau koji je bio sačinjen od policajaca i bivših pobunjenika.

Govoreći pod prisegom Matobato je rekao: 'Naš posao je bio ubijati dilere droge, silovatelje i otmičare.'

No, priznao je i da njihove mete nisu uvijek bile pripadnici krim miljea. Jedna žrtva navodno je bio dečko Duterteove sestre koji ga je kritizirao dok je bio gradonačelnik Davaoa, a četvorica su bila zaštitari njegovog političkog rivala.

Jednog dužnosnika ministarstva pravosuđa Rodrigo Duterte sam je dokrajčio, tvrdi Matobato koji kaže kako se povukao iz odreda smrti jer je 'imao grižnju savjesti' te se javio u program za zaštitu svjedoka. Međutim, kad je Duterte postao predsjednik u lipnju, u strahu za život napustio je program.

Pristao je dati iskaz pred odborom Senata koji vodi istragu o masovnim ubojstvima na Filipinima. Otkada je Rodrigo Duterte predsjednik, ubijeno je više od 3000 pripadnika narko miljea.

Duterteov glasnogovornik poručio je kako je Komisija za ljudska prava već vodila istragu o optužbama koje je iznio Matobato te da su odbačene, piše Sky News.