Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokušaj pljačke

FIlipini: U stampedu na skladište hrane 8 mrtvih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osam je osoba poginulo pri urušavanju zida u skladištu riže koje je pokušala opljačkati gomila u Alangalangu na otoku Leyte, prenose agencije s Filipina.

Nakon prolaska tajfuna Haiyan koji je za sobom ostavio apokaliptičnu pustoš, stanovništvo očajnički vapi za vodom, hranom, lijekovima, dok pomoć stiže na kapaljku.

'Zid skladišta urušio se i poklopio osam osoba koje su poginule na licu mjesta', objavio je u srijedu glasnogovornik Nacionalne uprave za hranu Rex Estoperez, prenosi agencija AFP s otoka Leyte jednog od najteže pogođenih tajfunom.

Policajci i vojnici čuvali su skladište riže koje pripada toj vladinoj agenciji no gomila ih je pregazila i ugrabila 129.000 vreća riže, od čega je 96.000 u nejestivu stanju, rekao je Estoperez.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U akciju se uključio i UNICEF Evo kako možete pomoći teško stradalima na Filipinima! Slika nije dostupna Šalju hranu, lijekove... Filipinski iseljenici i svijet priskaču u pomoć žrtvama tajfuna

'Neki su ljudi doista gladni, no drugi pljačkaju da bi zaradili na crno', opisao je dužnosnik kaos nakon prirodne katastrofe.

>>FOTO Prema razorenim Filipinima ide nova tropska oluja

Pet dana nakon prolaska tajfuna Haiyan, jednog od najsnažnijih koji je pogodio Zemlju, praćen vjetrovima jačima od 300 km/sat i valovima većima od pet metara, preživjeli Filipinci u najteže pogođenim područjima bez hrane su, vode, struje. U takvu očaju pomoć stiže na kapaljku te su neki uzeli oružje u ruke u potrazi za hranom.

Filipinske vlasti uvele su redarstveni sat i rasporedile stotine vojnika u Taclobanu, glavnome gradu otoka Leyte, nekih 17 kilometara od skladišta riže opljačkong u srijedu.

Ujedinjeni narodi strahuju da je 10.000 osoba poginulo u tajfunu samo u Taclobanu, no filipinski predsjednik u utorak je rekao kako je ta brojka vjerojatno prevelika i da je broj žrtava bliži 2.000 ili 2.500 tisuće. Međutim, prenosi agencija Reuters, humanitarni djelatnici dvoje u Aquinovu procjenu.

'Broj je vjerojatno veći jer podaci tek pristižu. U neka područjima nemamo pristupa', kaže Gwendolyn Pang iz Crvenog križa.

Upravitelj Taclobana John Lim rekao je da je uništeno 90 posto obalnog grada od 220.000 stanovnika, a pomoć je primilo samo 20 posto stanovnika. Osim skladišta pljačaju se i kuće.

'No pljačka nije kriminal. To je preživljavanje', objasnio je Lim za Reuters. UN je procijenio da je raseljeno 670.000 ljudi.

Google, koji je uspostavio internetsku stranicu kako bi pomogao ljudima da razmijene informacije o nestalima, kaže da je sada na popisu 65.500 nestalih. Stranica The Person Finder omogućuje svakome da upiše ime nestale osobe i kroz datoteke traži podatke. Međutim i Google upozorava na netočnost te podsjeća da je nakon tsunamija u Japanu 2011., na stranici bilo više od 600.000 imena, što je daleko više od konačne brojke od 20.000 žrtava.

Strane medicinske ekipe i lijekovi polako pristižu na Filipine kako bi pomogli žrtvama katastrofe koje se financijska šteta teško može procijeniti. Organizacija CEDIM sa sjedištem u Njemačkoj procjenjuje štetu u rasponu od 8 do 19 milijarda dolara (od 6 do 11 milijarda). (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene